Nagrada "Krunoslav Sukić" 2011.

Na svečanosti obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, 10. prosinca 2011. godine u Osijeku objavljeni su dobitnici/ce Nagrade i priznanja za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava "Krunoslav Sukić" za 2011. godinu.

Centar za mir, nenasilje i ljudska prava ove godine po treći put dodijelio je Nagradu i priznanja za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava "Krunoslav Sukić" utemeljenu u čast jednog od svojih osivača, mirovnog aktivista i humaniste Krunoslava Sukića. Dosadašnji dobitnici Nagrade su Ladislav Bognar (2009. godine) i Jadranka Reihl Kir (2010. godine). Priznanje za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava "Krunoslav Sukić" u lokalnoj zajednici dobila je Ana Matijević (2010. godine), a Priznanje za nenasilnu akciju godine "Krunoslav Sukić" dobili su Nezavisna studenska inicijativi (2009.) i Građanska inicijativa "Ne damo Varšavsku" (2010. godine).

Nagrada za 2011. godinu dodijeljena je:

Ljiljani Gehrecke - zbog njezine posvećenosti ublažavanju ratnih trauma, oporavku ljudi i društva u Vukovaru, koja nije usmjerena samo prema toleranciji, već prema istinskom zajedništvu. Podrška koju ljudima pruža danas dragocjena je za buduće generacije.

Peteru Kuzmiču - za njegovo ustrajno promicanje svjetonazorskog i vjerskog pluralizma i dijaloga - nastojeći prema istini putem javnog dijaloga pridonosi onome čemu težimo: oblikovanju demokratske i mirotvorne kulture u Hrvatskoj.

Veljku Vičeviću - za otvaranje i uspostavu dijaloga između udruga veterana Domovinskog rata i organizacija civilnoga društva, posebno u odnosu na regionalne procese suočavanja s prošlošću i inicijative za REKOM (Regionalna komisija za utvrđivanje činjenica o svim žrtvama ratnih zločina i drugih teških kršenja ljudskih prava počinjenih na teritoriju bivše SFRJ u razdoblju od 1991.-2001. godine).

Priznanja za 2011. godinu dodijeljena su:

Priznanje "Krunoslav Sukić" za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava u lokalnoj zajednici

učenicima i nastavnicima Osnovne škole "Milan Brozović" iz Kastava - za povezivanje odgoja i obrazovanja za mir s građanskom uključenošću za dobrobit zajednice - za akcije solidarnosti i za uvođenje učeničke medijacije. Njihov moto je "NEKA RATIŠTA POSTANU IGRALIŠTA, A IGRALIŠTA MIRILIŠTA".

Priznanje "Krunoslav Sukić" za nenasilnu akciju

Udruzi navijača NK Zagreb "Bijeli anđeli" za akciju"TJEDAN BORBE PROTIV RASIZMA U NOGOMETU - BIJELI ANĐELI", za njihov doprinos borbi protiv raznih primitivizama u društvu i nogometu: protiv mržnje, nasilja, diskriminacije, rasizma, fašizma, homofobije i drugih stvari kojima nije mjesto u sporu i nogometu. Svojim postupcima u gledalištu i isticanjem transparenata "Nitko nije ilegalan", "Nogometom protiv homofobije" te "Pokažimo rasizmu crveni karton" iskazali su kulturu gostoljubivosti i poštovanje drugog, različitog, suosjećanje prema onima kojima je lošije nego nama.

Priznanje "Krunoslav Sukić" za knjigu desetljeća iz područja mirotvorstva, nenasilnog djelovanja, ljudskih prava i civilnoga društva

Slavku Goldsteinu za knjigu "1941. - Godina koja se vraća", Novi Liber, 2007. godine

Slavko Goldstein u knjizi trezveno i smireno pokušava iznaći korijene zla i objasniti mlađim generacijama koliko nesnošljivost može uzrokovati odnosno donijeti nova zla. Stoga se referira i na rat u Hrvatskoj početkom devedesetih, dajući jedan od najboljih pregleda hrvatsko-srpskih odnosa na primjeru dva sela (Prkosa i Banskog Kovačevca). Knjiga je doživjela dva izdanja, bila feljtonizirana i prikazana u više navrata u zemlji i inozemstvu, ubrzo izlazi englesko i srpsko izdanje, u pripremi su i neka druga inozemna izdanja.

Dodjeljivanjem nagrade i priznanja želimo pridonijeti vidljivosti solidarnog, dosljednog, posebno kreativnog i hrabrog djelovanja pojedinaca i pojedinki u sprječavanju nasilja, umanjivanju društvenih nepravdi te građenju demokratskog društva utemeljenog na kulturi nenasilja. Vjerujemo kako proslava i zahvala za djelovanje za zajedničko dobro ohrabruje pojedince/ke da svoju građansku političku moć pokrenu u korist pozitivnih društvenih promjena.

 

Odbor za dodjelu nagarade čine:

Goran Božičević, Drago Hedl, Kataraina kruhonja, Franka Sukić i Zoran Pusić

 

Za više informacija: www.krunoslav-sukic.centar-za-mir.hr