Priopćenje povodom usvajanja Prijedloga izmjena i dopuna Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije

Povratak

Poštovani/e,

danas je u Hrvatskom saboru usvojen Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije s ograničenjem primjene europskog uhidbenog naloga na kaznena djela počinjena prije 7. kolovoza 2002. godine.

Jutros je Inicijativa mladih za ljudska prava zastupnicima/zastupnicama u Hrvatskom saboru poslala dopis kojim je apelirala da se u ovaj Zakon ne unosi ograničenje. Također, na ranije danas održanoj konferenciji za medije Platforme 112, voditeljica Documente, Vesna Teršelič, istakla je da sve zločine treba istražiti i počinitelje privesti pravdi. Potrebno je izbjegavati bilo kakvo politiziranje ovih pitanja i omogućiti da pravosudna tijela u Hrvatskoj i drugim zemljama usko surađuju na otkrivanju i procesuiranju počinitelja zločina.

Hrvatska ulazi u EU jer većina njenih građana i građanki smatra da se norme koje vrijede u EU poklapaju s hrvatskim nacionalnim interesima. U to svakako spada i Europski uhidbeni nalog kao efikasnije sredstvo za progon osumnjičenih za zločine i veću brigu za žrtve tih zločina. Ako je pravednost interes RH, a trebao bi biti, naš stav je da je zakon trebalo usvojiti bez vremenskog ograničenja.

Inicijativa mladih za ljudska prava

Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću

Građanski odbor za ljudska prava

Centar za mir, nenasilje i ljudska prava - Osijek