Novosti sa sudenja:

11.07.2013 :: Dvotjedni izvještaj 11. srpnja 2013.

Novi dvotjedni izvještaj s novostima o suđenjima za ratne zločine i događajima povezanima uz suđenja i procesuiranje počinjenih zločina pogledajte ovdje.

11.07.2013 :: Uhićenja u Trpinji

Prema pisanju brojnih medija, policija je privela 12 osoba iz Trpinje pored Vukovara, nekadašnjih pripadnika teritorijalne obrane mjesta i odjeljenja milicije, koje se tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, ratnih zarobljenika, ranjenika i bolesnika. Tereti ih se za zločin nad 16-ero Hrvata. Kriminalističko istraživanje je u tijeku.

11.07.2013 :: Srebrenica, Den Haag

U memorijalnom centru u Potočarima pored Srebrenice pokopani su posmrtni ostaci 409 bošnjačkih žrtava genocida kojeg su u srpnju 1995. godine počinile snage bosanskih Srba. Među ostalima pokopani su i posmrtni ostaci jednog novorođenčeta te 44 dječaka, koji su u vrijeme počinjenja zločina imali između 14 i 18 godina. U Potočarima su do sada pokopani posmrtni ostaci 6066 žrtava. U mrtvačnicama u BiH još je oko 700 neidentificiranih žrtava, dok se za 1300 žrtava još uvijek traga.

Žalbeno vijeće MKSJ ukinulo je prvostupanjsku presudu kojom je 28. lipnja 2012. godine Radovan Karadžić oslobođen optužbe za genocid nad Muslimanima i Hrvatima u općinama Bratunac, Foča, Ključ, Prijedor, Sanski Most, Vlasenica i Zvornik. Ovom odlukom žalbeno je vijeće utvrdilo da raspravno vijeće nije imalo pravo kada je zaključilo da izvedeni dokazi optužbe nisu u dovoljnoj mjeri ukazivali na optuženikovu odgovornost za ovu inkriminaciju. Osim ove točke optužnice, Karadžića se po još 10 točaka tereti za genocid u Srebrenici te zločine proti čovječnosti i kršenje zakona ili običaje rata od 1992. do 1995. godine.

01.07.2013 :: Ćiriću 15 godina za zločin na Ovčari

Raspravno vijeće Odjeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu osudilo je bivšeg pripadnika Teritorijalne obrane Vukovara Petra Ćirića na 15 godina zatvora sudjelovanja u zlostavljanju i likvidacijama ratnih zarobljenika na poljoprivrednom dobru Ovčara kod Vukovara u studenome 1991. godine. S obzirom da je Ćirić ranije presudom Okružnog suda u Novom Sadu osuđen na 10 godina zatvora, izrečena mu je jedinstvenu kazna u trajanju od 20 godina. Sudsko vijeće utvrdilo je da je Ćirić, zajedno sa ostalim počiniteljima, uglavnom pripadnicima TO Vukovar i dobrovoljcima jedinice “Leva supoderica”, protiv kojih je postupak pravomoćno okončan, ubijao i zlostavljao zarobljene pripadnike hrvatskih postrojbi. Zločin na Ovčari, kada je ubijeno više od 200 zarobljenika, počinjen je od poslijepodnevnih sati 20. studenoga do ranih jutarnjih sati 21. studenoga 1991. godine. Za zločin na Ovčari pravosudna tijela Republike Srbije do sada su pravomoćno osudila 15 osoba, na ukupno 207 godina zatvora. Pet osoba oslobođeno je optužbi. Više o predmetu...

01.07.2013 :: Postupci u srpnju

Raspored glavnih rasprava na županijskim sudovima u predmetima ratnih zločina u srpnju 2013. možete pogledati ovdje.

24.06.2013 :: Dvotjedni izvještaj 24. lipnja 2013.

Novi dvotjedni izvještaj s novostima sa suđenja za ratne zločine i događajima povezanima uz suđenja pogledajte ovdje.

13.06.2013 :: Bačeliću 5 godina i 10 mjeseci. Mamić, Vuko i Ravlić slobodni

Nakon provedenog ponovljenog prvostupanjskog postupka Božo Bačelić nepravomoćno je na Županijskom sudu u Splitu osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od pet godina i deset meseci. Bačeliću je izrečena minimalna zakonom predviđena kazna za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, počinjeno usmrćenjem starijeg bračnog para srpske nacionalnosti u Prokljanu kod Skradina, kao i za kazneno djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, počinjeno usmrćenjem zarobljenog srpskog vojnika kod Varivoda, a potom mu je kazna objedinjena u ranije navedenu kaznu. Ante Mamić i Jurica Ravlić oslobođeni su optužbe za sudjelovanje u usmrćenju ratnog zarobljenika, a optužba za pomaganje počinitelju nakon usmrćenja dvoje civila, za što se teretilo Antu Mamića, Juricu Ravlića i Luku Vuku, je odbijena, jer je nastupila zastara kaznenog progona. Više...

07.06.2013 :: Dvotjedni izvještaj 7. lipnja 2013.

Novi dvotjedni izvještaj s novostima sa suđenja za ratne zločine i događajima povezanima uz suđenja pogledajte ovdje.

30.05.2013 :: Raspravno vijeće haaškog suda nepravomoćno oslobodilo Stanišića i Simatovića

Dana 30. svibnja 2013. raspravno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju nepravomoćno je oslobodilo Jovicu Stanišića, bivšeg načelnika Službe državne bezbednosti Srbije, i Franka Simatovića, bivšeg komandanta Jedinice za specijalne operacije Službe državne bezbednosti, optužbe za zločine počinjene nad nesrbima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini od 1991. do 1995. godine. Prema zaključcima većine članova sudskog vijeća, uloga Jovice Stanišića i Franka Simatovića svodila se isključivo na organiziranje sudjelovanja jedinica Državne bezbednosti za posebne namjene Srbije (Crvene beretke), Škorpiona, Srpske dobrovoljačke garde, na čijem čelu je bio Željko Ražnjatović Arkan, i Policije SAO Krajine, u ratnim operacijama na području BiH i Hrvatske, pružanje logistike i financiranje istih uz podršku uspješnom zauzimanju Vukovara te uspostavljanju i održavanju kontrole nad okupiranim područjima. Zločini koje su, izvan razumne sumnje, počinili pripadnici svih gore navedenih srpskih jedinica, nisu pripisani optuženim čelnicima Državne bezbednosti Srbije.

29.05.2013 :: Postupci u lipnju

Raspored glavnih rasprava na županijskim sudovima u predmetima ratnih zločina u lipnju 2013. možete pogledati ovdje.

29.05.2013 :: Vojni i politički čelnici Herceg-Bosne i HVO-a sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu na čelu s Franjom Tuđmanom

Raspravno vijeće MKSJ nepravomoćno je proglasilo krivima šestoricu Hrvata iz BiH. Jadranko Prlić osuđen je na 25, Bruno Stojić na 20, Slobodan Praljak na 20, Milivoj Petković na 20, Valentin Ćorić na 16, a Berislav Pušić na 10 godina zatvora. Raspravno vijeće je utvrdilo da su sva šestorica sudjelovala u udruženom zločinačkom pothvatu koji je imao za cilj stvaranje etničko čistog hrvatskog entiteta, koji bi se pripojio Hrvatskoj ili bio država blisko povezana s Hrvatskom. Na čelu udruženog zločinačkog pothvata bio je predsjednik Republike Hrvatske Franjo Tuđman.

23.05.2013 :: Trojica bivših pripadnika "Puma" nepravomoćno oslobođeni

Vijeće za ratne zločine Županijskog suda u Zagrebu nepravomoćno je oslobodio optužbi za ratni zločin nad civilima Tihomira Šavorića, Ivicu Krkleca i Alena Topleka. Tužiteljstvo je najavilo žalbu na presudu. Optužnicom se okrivljenike tereti da su na području mjesta Dabrac i Bočac (između Mrkonjić Grada i Banja Luke, BiH) kao pripadnici 7. gardijske brigade Hrvatske vojske, za vrijeme vojne akcije "Južni potez" usmrtili četvero nepoznatih civila. Više...

22.05.2013 :: Dvotjedni izvještaj 22. svibnja 2013.

Novi dvotjedni izvještaj s novostima sa suđenja za ratne zločine i događajima povezanima uz suđenja pogledajte ovdje.

06.05.2013 :: Dvotjedni izvještaj 6. svibnja 2013.

Novi dvotjedni izvještaj s novostima sa suđenja za ratne zločine i događajima povezanima uz suđenja pogledajte ovdje. 

06.05.2013 :: Kvartalni izvještaj

Izvještaj o praćenju suđenja za ratne zločine za razdoblje siječanj - ožujak 2013. pogledajte ovdje. Tablični prikaz praćenih postupaka u istom razdoblju pogledajte ovdje.

02.05.2013 :: Postupci u svibnju

Raspored glavnih rasprava na županijskim sudovima i raspored sjednica žalbenih vijeća VSRH u predmetima ratnih zločina u svibnju 2013. možete pogledati ovdje.

24.04.2013 :: Viteškiću potvrđena kazna od 11 godina za zločin u Paulin Dvoru

VSRH je potvrdio presudu Županijskog suda u Osijeku kojom je Enes Viteškić u svibnju 2012. osuđen na 11 godina zatvora zbog sudjelovanja u zločinu u Paulin Dvoru. Viteškić je proglašen krivim nakon provedenog trećeg prvostupanjskog postupka. Ranije je dva puta oslobođen optužbe, no VSRH je ukinuo obje oslobađajuće presude. Viteškić je na kraju osuđen što je zajedno s Nikolom Ivankovićem, ranije osuđenim na 15 godina zatvora, i više nepoznatih osoba 11. prosinca 1991. iz osvete zbog pogibije suborca u Paulin Dvoru u blizini Osijeka sudjelovao u usmrćenju 18 starijih osoba srpske nacionalnosti. Više o postupku...

23.04.2013 :: U Sotinu pronađena i sekundarna grobnica

Nova masovna grobnica pronađena je na području stare klaonice u jednome od desetak rovova u koje je odlagan životinjski otpad. U tome rovu pomiješani su ljudski i životinjski ostaci. Procjenjuje se da se radi o posmrtnim ostacima desetak ubijenih mještana Sotina. Radi se o sekundarnoj grobnici, u koju su tijela ubijenih premještena tijekom 1997. godine s ciljem prikrivanja zločina.

19.04.2013 :: U Sotinu pronađena tijela tri žrtve

U vukovarskom prigradskom naselju Sotin pronađena je grobnica sa tijelima triju žrtava. Mjesto na kojem su tijela ukopana 18. travnja pokazao je jedan od dvojice bivših mještana Sotina, protiv kojih se u Republici Srbiji vodi istraga zbog sumnje da su 1991. godine ubili 16 civila hrvatske nacionalnosti.

Za vrijeme ratnih događanja ubijeno je ili nestalo 64 stanovnika Sotina nesrpske nacionalnosti. Do otkrića ove grobnice tragalo se za 31 nestalim mještaninom Sotina.

Zbog zločina počinjenih u Sotinu Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru 2007. godine podiglo je optužnicu protiv Milana Ostojića i još 16 okrivljenika, no za zločine počinjene u Sotinu do danas nitko nije osuđen.

17.04.2013 :: Dvotjedni izvještaj 17. travnja 2013.

Novi dvotjedni izvještaj s novostima sa suđenja za ratne zločine možete pročitati ovdje.

02.04.2013 :: Dvotjedni izvještaj 2. travnja 2013.

Novi dvotjedni izvještaj s novostima sa suđenja za ratne zločine možete pročitati ovdje. Raspored rasprava zakazanih na županijskim sudovima u predmetima ratnih zločina u travnju pogledajte ovdje.

02.04.2013 :: U KBC Osijek 25. ožujka preminuo okrivljenik za zločin u Bapskoj

Prema priopćenju Županijskog suda u Osijeku, dana 25. ožujka u Kliničkom bolničkom centru Osijek preminuo je Rajko Milošević, koji je dan ranije zbog zdravstvenih tegoba iz pritvora Zatvora u Osijeku prevežen u osječki KBC. Rajka Miloševića je 23. kolovoza 2012. Republika Srbija izručila pravosudnim tijelima RH. Milošević je presudom Županijskog suda u Vukovaru broj K-28/02 od 10. prosinca 2004. u odsutnosti pravomoćno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 4 godine i 6 mjeseci, zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, počinjenog u Bapskoj. Konkretno, osuđen je jer je fizički i/ili psihički zlostavljao više mještana Bapske hrvatske nacionalnosti, otimao imovinu i nasilno ušao u kuću jedne hrvatske obitelji.  Nakon izručenja zahtijevao je obnovu postupka, koja mu je u prosincu 2012. i odobrena. Pripremno ročište za glavnu raspravu trebalo je biti održano 3. travnja na Županijskom sudu u Osijeku.

Više o postupku provedenom za zločine počinjene u Bapskoj pročitajte ovdje.

29.03.2013 :: Potvrđena osuđujuća presuda Čedi Joviću

Prema priopćenju Županijskog suda u Osijeku, presuda Županijskog suda u Osijeku broj K-16/2012, od 1. lipnja 2012., kojom je optuženi Čedo Jović proglašen krivim zbog kaznenog djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava - ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, iz čl. 120. st. 1. OKZRH, u vezi čl. 28. OKZRH, te osuđen na kaznu zatvora u trajanju od pet godina, potvrđena je presudom Vrhovnog suda RH broj K-679/2012. Više o predmetu...

27.03.2013 :: Donijet nalog o provođenju istrage protiv 44-godišnjaka zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva

Prema današnjem priopćenju Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku, navedeno je odvjetništvo donijelo nalog o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1969.) zbog osnova sumnje na počinjenje kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ-a RH. Postoji osnova sumnje da je 44-godišnjak tijekom veljače 1992. godine u Vukovaru zajedno s još jednim pripadnikom srpskih paravojnih postrojbi, obojica naoružani vatrenim oružjem i bombama; u namjeri ponižavanja i iživljavanja nad preostalim pripadnicima nesrpskog stanovništva, uz prijetnju smrću silovao dvije civilne ženske osobe (1948. i 1957). Sucu istrage Županijskog suda u Osijeku je predloženo određivanje istražnog zatvora protiv osumnjičenika zbog opasnosti od bijega i posebno teških okolnosti pod kojima je djelo počinjeno.

26.03.2013 :: Đermanović i Dubravko i Ljubiša Čavić po treći puta proglašeni krivima

Danas je objavljena presuda Vijeća za ratne zločine Županijskog suda u Zagrebu kojom su nakon provedenog trećeg (drugog ponovljenog) postupka optuženici Pero Đermanović, Dubravko Čavić i Ljubiša Čavić proglašeni krivima zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, počinjenog u Stublju, Graboštanima te Donjem i Gornjem Hrastovcu - selima uz Unu kod Hrvatske Kostajnice. Đermanoviću je izrečena kazna zatvora u trajanju od 9, Dubravku Čaviću od 7, a Ljubiši Čaviću od 2 godine. Proglašeni su krivima što su kao pripadnici nelegalnih oružanih formacija tzv. SAO Krajine protuzakonito zatvorili, mučili i ubili civila Vladimira Letića (Đermanović i Dubravko Čavić) te što su (Đermanović i Ljubiša Čavić) zapalili kuće Steve Karanovića i Ive Karanovića, civila hrvatske nacionalnosti. Više o postupku...

21.03.2013 :: Godišnji izvještaj o praćenju suđenja za ratne zločine za 2012.

Na konferenciji za tisak održanoj u Kući ljudskih prava u Zagrebu predstavljen je Izvještaj o praćenju suđenja za ratne zločine za 2012. godinu. Pogledajte ga ovdje.

20.03.2013 :: Okrivljeniku izručenom iz Srbije za zločin u Bapskoj 3 godine zatvora

Nakon provedenog obnovljenog postupka Vijeće za ratne zločine Županijskog suda u Osijeku osudilo je Radojka Radmilovića na 3 godine zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, počinjenog nad hrvatskim civilima u Bapskoj. Radmilović je, zajedno s još osmoricom okrivljenika, 2004. godine u odsutnosti proglašen krivim i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 3 godine. U prosincu 2011. godine uhićen je u selu Martinci kod Sremske Mitrovice, u Republici Srbiji, gdje je živio kao izbjeglica. S obzirom da nije državljanin Republike Srbije, 2012. godine izručen je Republici Hrvatskoj. Vijeće za ratne zločine Županijskog suda u Osijeku  ostavilo je na snazi presudu iz 2004. godine, osim u dijelu činjeničnog opisa, s obzirom da je optužnica precizirana u siječnju 2013.  godine. Konkretno, Radmilović (rođen 1974.) osuđen je što je, od polovice 1992. do svibnja 1995., zajedno sa još nekoliko okrivljenika sudjelovao u zastrašivanju i protjerivanju 69 osoba hrvatske nacionalnosti; osobno istjerao iz kuće osobu hrvatske nacionalnosti, u koju se odmah uselila osoba srpske nacionalnosti iz zapadne Slavonije; prijetio jednoj ženskoj osobi da mora iseliti ili će dobiti batine te joj oduzeo zamrzivač, ali i nasilno ušao u kuću jedne osobe hrvatske nacionalnosti. Više o postupku...

18.03.2013 :: Dvotjedni izvještaj 18. ožujka 2013.

Novi dvotjedni izvještaj s novostima sa suđenja za ratne zločine možete pročitati ovdje.

14.03.2013 :: U Srbiji podignuta optužnica protiv Marka Crevara za ratni zločin nad vukovarskim zarobljenicima

Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije podiglo je optužnicu protiv Marka Crevara iz Novih Banovaca za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika M.K. i D.G, koji su, kao bivši pripadnici rezervnog sastava Zbora narodne garde, bili zarobljeni 18. studenoga 1991. godine u Vukovaru. Optužnica tereti Crevara da je, kao bivši pripadnik TO Vukovara, u Prihvatnom centru KPZ Sremska Mitrovica 27. veljače 1992. godine tijekom ispitivanja mučio ratne zarobljenike M.K. i D.G, tražio od njih da priznaju optužbe koje su im stavljene na teret i pruže podatke od vojnog značenja, udarajući ih pri tome nogama i metalnim predmetima. Crevar je, prema optužnici, ovo kazneno djelo počinio zajedno sa Ljubanom Miljanovićem i više NN pripadnika JNA i Milicije RSK. Priopćenje Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije od 13. ožujka 2013. pogledajte ovdje.

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku je optužnicom broj K-DO-18/07 od 29. svibnja 2007. optužilo Marka Crevara, Ljubana Miljanovića i Marka Kraguljca zbog zlostavljanja više vukovarskih zarobljenika u Sremskoj Mitrovici. S obzirom da je DORH ustupio ovaj kazneni predmet predmet Tužilaštvu za ratne zločine Republike Srbije, koje je optužilo samo Marka Crevara, u Republici Hrvatskoj nastavlja se kazneni progon ostale dvojice okrivljenika. Priopćenje ŽDO-a u Osijeku pogledajte ovdje.

14.03.2013 :: Španović oslobođen optužbe

Prvostupanjskom presudom Županijskog suda u Zagrebu Milan Španović oslobođen je optužbe da je kao pripadnik srpskih paravojnih formacija počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva u selu Maja. Španović je 1993. godine u odsutnosti bio osuđen na 20 godina zatvora. Osim njega, na iste (maksimalne) kazne bilo je osuđeno još 18 osoba. Španović je 2009. iz Velike Britanije izručen Hrvatskoj. U obnovljenom postupku umjesto ranije izrečene kazne izrečena mu je kazna zatvora u trajanju od 3 godine i 5 mjeseci, pa je pušten iz pritvora. No tu je presudu ukinuo VSRH. U novom prvostupanjskom postupku, kojemu je, došavši iz Velike Britanije, prisustvovao opt. Španović, oslobođen je optužbe. Španović je u pritvoru proveo 3 godine i 5 mjeseci. Postupci protiv ostalih Španovićevih suokrivljenika su prije nekoliko godina obnovljeni, a odmah potom i obustavljeni. Više o postupku...

11.03.2013 :: Presuda za zločin u Baćinu

Danas je izrečena prvostupanjska presuda za jedan od najstrašnijih zločina iz devedesetih počinjen na predjelu Skelište kraj Baćina, između ceste i rijeke Une gdje je 21. listopada 1991. dovedeno 76 osoba starije životne dobi, većinom hrvatske nacionalnosti te ubijeno hicima iz automatskog vatrenog oružja. Priopćenje Documente - Centra za suočavanje s prošlošću, Centra za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek i Građanskog odbora za ljudska prava možete pročitati ovdje. Više o predmetu možete pročitati ovdje.

11.03.2013 :: Odbijena optužba protiv optuženika izručenog iz Velike Britanije

Danas je na Županijskom sudu u Osijeku prekvalificirana optužba i donesena odbijajuća presuda u predmetu opt. Tihomira Kašanina. Kašanin je prethodno izručen iz Velike Britanije pod optužbom da je kao pripadnik milicije u Belom Manastiru uhićivao i zlostavljao hrvatske civile i time počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Nakon saslušavanja svjedoka, zamjenik ŽDO u Osijeku izmijenio je činjenični opis i pravnu kvalifikaciju optužnice, tereteći opt. Kašanina za počinjenje kaznenog djela oružane pobune, pa je sud uz primjenu Zakona o općem oprostu odbio optužbu. Kašanin je pušten iz pritvora. Više o postupku...

08.03.2013 :: Belina i Milić proglašeni krivima

Jutros je na Županijskom sudu u Zagrebu objavljena prvostupanjska presuda u ponovljenom postupku protiv optuženih Željka Beline i Dejan Milića. Obojica su proglašeni krivima jer su u prosincu 1991. u Novskoj, u obiteljskoj kući Mileusnićevih, usmrtili Veru i Goranku Mileusnić i Blaženku Slabak i teško ranili Petra Mileusnića. Belina je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 10, a Milić od 9 godina. Određen im je pritvor. Milić nije nazočio objavi presude pa će naknadno, temeljem rješenja o određivanju pritvora, biti priveden.
U usmenom obrazloženju presude predsjedavajući sudac Marijan Garac naveo je da je neprijeporno utvrđeno da su okrivljenici, kao hrvatski vojnici, zajedno sa sada pokojnim Dubravkom Leskovarom, na temelju prethodnog zajedničkog plana došli u kuću obitelji Mileusnić, znajući da se tamo nalaze srpski civili, s namjerom da ih ubiju, što su potom kao supočinitelji i učinili. Petar Mileusnić pukim je slučajem ostao na životu, zadobivši teške tjelesne ozljede. Više o postupku...

07.03.2013 :: Raguž i Škledar nepravomoćno oslobođeni optužbe za usmrćenje četvero civila u Novskoj 1991. godine

Damir Vid Raguž i Željko Škledar danas su presudom Vijeća za ratne zločine Županijskog suda u Zagrebu nepravomoćno oslobođeni optužbe da su 1991. u Novskoj mučili i usmrtili četvero civila srpske nacionalnosti. U kratkom obrazloženju predsjednik Vijeća rekao je da su u obiteljskoj kući Raškovićevih u Novskoj Mišu Raškovića, njegovu suprugu Sajku Rašković, Ljubana Vujića i Mihajla Šeatovića najvjerojatnije mučili i ubili pripadnici 1. gardijske brigade "Tigrovi" Dubravko Leskovar i Ante Perković, koji su u međuvremenu umrli.

Više o zločinu i postupcima vođenim pred Vojnim sudom u Zagrebu te županijskim sudovima u Sisku i Zagrebu, u kojima za usmrćenje četvero srpskih civila u Novskoj nitko nije osuđen, pogledajte ovdje.

01.03.2013 :: Dvotjedni izvještaj 1. ožujka 2013.

Novi dvotjedni izvještaj s novostima sa suđenja za ratne zločine možete pročitati ovdje. Raspored glavnih rasprava u suđenjima za ratne zločine u ožujku pogledajte ovdje.

28.02.2013 :: Momčilo Perišić oslobođen optužbe

Žalbeno vijeće haaškog suda izreklo je oslobađajuću presudu Momčilu Perišiću, načelnika Generalštaba vojske Jugoslavije, i naložilo njegovo trenutno puštanje na slobodu. Presudom raspravnog vijeća Perišić je 6. rujna 2011. zbog zločina u Sarajevu i Srebrenici te zločina koje je počinila Vojska tzv. RSK bio osuđen na 27 godina zatvora.

27.02.2013 :: Tadiću 2 godine zatvora bezuvjetno

Osječki poduzetnik Drago Tadić presudom Županijskog suda u Zagrebu nepravomoćno je osuđen na 2 godine zatvora jer je 2010. godine okupio grupu kako bi pokušali podmićivanjem na Vrhovnom sudu ishoditi smanjenje kazne Branimiru Glavašu. Više o postupku pročitajte ovdje.

20.02.2013 :: Optužnica zbog usmrćenja mladića izvojenog iz kolone civila nakon pada Vukovara

Prema priopćenju Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku, podignuta je optužnica protiv hrvatskog državljanina (1960.) zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Okrivljenika se tereti da je 19. studenoga 1991., nakon okupacije Vukovara, kao pripadnik paravojnih postrojbi prilikom kretanja zarobljenih civila Ulicom Nikole Tesle, zajedno s još jednim pripadnikom paravojnih postrojbi iz navedene kolone izdvojio A. L. (1970.) te ga usmrtio rafalom iz automatske puške.

Okrivljenik se nalazi na izdržavanju kazne zatvora do sredine ožujka 2013. godine. Zbog toga je sucu istrage Županijskog suda u Osijeku predloženo određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od bijega te posebno teških okolnosti pod kojima je djelo počinjeno.

15.02.2013 :: Dvotjedni izvještaj 15. veljače 2013.

Dvotjedni izvještaj s novostima sa suđenja za ratne zločine pročitajte ovdje. Raspored rasprava u predmetima ratnih zločina za veljaču pogledajte ovdje.

04.02.2013 :: U Srbiji istraga zločina u Sotinu

Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije naredilo je istragu protiv Žarka Miloševića i Dragana Lončara, bivših pripadnika milicije i TO Sotin, zbog sumnje da su 1991. godine ubili 16 civila hrvatske nacionalnosti. Milošević i Lončar osumnjičeni su da su, od polovine listopada do kraja 1991. godine, zajedno sa drugim pripadnicima milicije i TO Sotin, prema popisu priveli više od deset civila i zatvorili ih u prostorije Stanice milicije. Osumnjčeni su tijekom noći 26. prosinca i slijedeći dan, u ranim jutarnjim satima, cijelu grupu civila ukrcali u vojni kamion i odvezli ih na nepoznatu lokaciju gdje su ih usmrtili hicima iz automatskih pušaka. Miloševiću i Lončaru određen je pritvor. Istraga zločina počinjenih u Sotinu se nastavlja. Broj žrtava i broj osumnjičenih nije konačan, priopćilo je Tužilaštvo.

25.01.2013 :: Novi dvotjedni izvještaj

Novi dvotjedni izvještaj o događanjima na suđenjima za ratne zločine i o događanjima vezanim uz počinjene zločine pročitajte ovdje.

23.01.2013 :: Povoljna presuda za članove obitelji ubijenih u Varivodama

Na Općinskom sudu u Kninu donesena je presuda prema kojoj Hrvatska mora platiti 540.000 kuna odštete Jovanu Beriću i njegovim sestrama Branki Kovač i Nevenki Stipišić, čiji su roditelji Radivoje i Marija Berić ubijeni u Varivodama krajem rujna 1995., više od mjesec i pol nakon VRA Oluja. Prvotno su sudovi u Kninu i Šibeniku odbili zahtjeve za obeštećenjem koje su tužitelji podnijeli još 2005. godine. No u siječnju 2012. godine Vrhovni sud je ukinuo presude nižih sudova i vratio predmet na ponovno suđenje. U obrazloženju odluke Vrhovnog suda navedeno je da su otac i majka tužitelja ubijeni iz vatrenog oružja u dvorištu svoje kuće, da je istoga dana u selu ubijeno 9 starijih osoba srpske nacionalnosti, da se radi o terorističkom aktu s ciljem izazivanja straha, užasa i nesigurnosti građana, za koji odgovara Republika Hrvatska te da obveza naknade štete postoji neovisno o tome je li počinitelj zločina osuđen.

03.01.2013 :: Dvotjedni izvještaj

Izvještaj o događanjima vezanim za suđenja za ratne zločine u protekla dva tjedna pogledajte ovdje. Pregled rasprava u predmetima ratnih zločina koje su pred županijskim sudovima zakazane u siječnju možete pogledati u pridruženom dokumentu.

31.12.2012 :: Optužnice iz Beograda

Prema pisanju Jutarnjeg lista, Srbija je početkom prosinca Hrvatskoj ponovno poslala optužnice protiv Vladimira Šeksa, Ivana Vekića i Tomislava Merčepa za genocid i oružanu pobunu. Radi se o istim optužnicama koje su u Zagreb stigle i krajem srpnja prošle godine, s tom razlikom što sada nije poslana i optužnica za Branimira Glavaša. Pretpostavlja se da je optužnica protiv njega upućena Ministarstvu pravde Bosne i Hercegovine, s obzirom da Glavaš ondje služi zatvorsku kaznu.

Za razliku od prošle godine kada su optužnice proslijeđene nadležnim sudovima u Republici Hrvatskoj kako bi ih oni uručili optuženima, sadašnji je ministar pravosuđa RH postupio drugačije: odgovorio je srbijanskome Ministarstvu pravde da optužnice neće uručiti i vratio ih.

Hrvatska se navodno nije pozvala na Zakon o ništetnosti određenih pravnih akata pravosudnih tijela bivše JNA, bivše SFRJ i Republike Srbije, već na Ugovor o pravnoj pomoći u građanskim i kaznenim stvarima, koji su 1997. potpisali tadašnji ministri vanjskih poslova dviju država RH i SRJ.

21.12.2012 :: Momiću tri godine zatvora

Vijeće za ratne zločine Županijskog suda u Vukovaru proglasilo je opt. Milorada Momića krivim i izreklo mu kaznu zatovra u trajanju od tri godine što je 2. rujna 1991. u Oroliku zajedno sa više osoba fiizički zlostavljao mještanina sela Berak Stanka Penavića. Više o predmetu pročitajte ovdje.

12.12.2012 :: Zdravko Tolimir osuđen na doživotnu kaznu zatvora za zločine u Srebrenici i Žepi

Zdravko Tolimir, bivši pomoćnik komandanta za obavještajno-bezbjednosne poslove Glavnog štaba vojske bosanskih Srba (VRS), danas je na MKSJ osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine počinjene 1995. godine nakon pada enklava Srebrenica i Žepa, u Bosni i Hercegovini. Na web stranici MKSJ pročitajte više...

05.12.2012 :: Optužnica za zločine u Čilipima

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu 29. studenoga 2012. podiglo je pred Županijskim sudom u Splitu optužnicu protiv državljanina Srbije (mediji javljaju da je riječ o Srboljubu Zdravkoviću) zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske. Stavlja mu se na teret da je od 5. do 7. listopada 1991. u činu majora i kao zapovjednik 3. motoriziranog bataljuna 5. motorizirane brigade JNA, nakon što je njegova jedinica okupirala Čilipe, naredio podčinjenima da zapale Čilipe pri čemu je 90 obiteljskih kuća, gospodarskih i drugih javnih objekata potpuno uništeno.

04.12.2012 :: Milanu Lukiću potvrđena doživotna kazna zatvora, Sredoju Lukiću kazna smanjena

Žalbeno vijeće je danas Milanu Lukiću potvrdilo doživotnu kaznu zatvora i smanjilo kaznu zatvora Sredoju Lukiću sa 30 na 27 godina. Obojica optuženih su osuđeni za zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona ili običaja ratovanja počinjene u istočnobosanskom gradu Višegradu tokom 1992. i 1993. godine. Na web stranici MKSJ pročitajte više...

30.11.2012 :: Nikoli Munjesu 5 godina

Na ponovljenom suđenju, koje je održano na Županijskom sudu u Splitu, bivši milicajac "SAO Krajine" Nikola Munjes nepravomoćno je osuđen na 5 godina zatvora zbog ratnog zločina u Perušiću kraj Benkovca 1991. godine. Prethodno je Munjes u odsutnosti bio osuđen na 9 godina zatvora. U obnovljenom postupku, koji je na Županijskom sudu u Zadru proveden nakon što je Munjes izručen iz Crne Gore, potvrđena je ranija presuda. No VSRH tu je presudu ukinuo. Predmet je potom delegiran na Županijski sud u Splitu. Više o predmetu... 

22.11.2012 :: Rade Miljević nepravomoćno oslobođen

Danas je Vijeće za ratne zločine Županijskog suda u Sisku Radu Miljevića nepravomoćno oslobodilo optužbe da je prema predhodnom dogovoru s pripadnicima diverzantske grupe Jose Kovačevića izveo četvoricu hrvatskih civila (Janka Kaurića, Milana Litrića, Borislava Litrića i Antu Žužića) iz glinskog zatvora i predao ih pripadnicima navedene grupe kako bi bili likvidirani. Presuda je donesena nakon provedenog trećeg (drugog ponovljenog) prvostupanjskog postupka. U prethodnim prvostupanjskim postupcima Miljević je bio osuđen na 14, odnosno 12 godina zatvora, no VSRH je ukidao osuđujuće presude.

17.11.2012 :: Istraga zbog likvidacije jedne osobe u Vukovaru 19. studenoga 1991.

Prema priopćenju DORH-a, Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku podnijelo je 14. studenoga 2012. nalog za provođenje istrage protiv jedne osobe zbog osnova sumnje na počinjenje kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog 19. studenoga 1991. u Vukovaru gdje je osumnjičenik iz kolone civila izdvojio civila A. L. te ga usmrtio rafalom iz automatske puške.

O svim postupcima za zločine počinjene u Vukovaru na stranicama DORH-a.

16.11.2012 :: Optužnica za zločin u Drinovcima kod Drniša

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je podiglo optužnicu protiv državljanina Republike Srbije zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Stavlja mu se na teret da je 12. siječnja 1992. u  Drinovcima, zaseok Bačići kod Drniša, kao dragovoljac srpske garde, pucao iz puške, razbijao i pretraživao stvari po kućama, ispalio rafal metaka iznad glava dviju starica (A. B. i M. B.), a kasnije istog dana u dvorištu jedne obiteljske kuće iz automatske puške ispalio više metaka u oštećenika M. B. koji je na mjestu preminuo, te da je ugledavši u kuhinji oštećenicu M. B. aktivirao ručnu bombu i bacio je u kuhinju te zatvorio vrata pri čemu je oštećenica smrtno stradala. Okrivljenik je nedostupan tijelima Republike Hrvatske.

16.11.2012 :: Gotovina i Markač oslobođeni optužbe

Žalbeno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju poništilo je osuđujuću presudu kojom je Ante Gotovina bio osuđen na 24, a Mladen Markač na 18 godina zatvora te je izreklo oslobađajuću presudu. Naloženo je da se obojica odmah puste na slobodu.

14.11.2012 :: Optužnica za zlostavljanje i silovanje u Dalju

Prema priopćenju Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku, podignuta je optužnica protiv dvojice okrivljenika zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Stavlja im se na teret da su tijekom kolovoza 1991. u Dalju kao pripadnici paravojne Teritorijalne obrane Dalja fizički i psihički zlostavljali članove jedne obitelji zbog njihove hrvatske nacionalnosti. Zajedno s još nekoliko pripadnika TO došli su u kuću te obitelji te, po zapovijedi prvookrivljenika, svezali ruke i stavili nož pod vrat ocu te ga natjerali da zajedno sa suprugom, kćerkom te sinom gledaju kako sada jedna pokojna osoba i drugookrivljenik, te potom još jedan nepoznati pripadnik TO, siluju njihovu kćer.

14.11.2012 :: Pripadnik hrvatskih postrojbi oslobođen optužbi da je zlostavljao civila

Županijski sud u Osijeku donio je prvostupanjsku presudu kojom je okrivljeni Ivan Kumić oslobođen optužbe da je u Novoj Gradiški u kolovozu 1992. zlostavljao civila Dimitrija Škrpana, koji je u ovome kaznenom postupku postupao kao oštećenik - tužitelj. Više..

31.10.2012 :: Prvostupanjska presuda za zločin u Gajevoj u Zagrebu i u Kerestincu

Predsjednik vijeća za ratne zločine Županijskog suda u Zagrebu javno je objavio presudu kojom su sva petorica optuženika oglašena krivima za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima, smješetnim u Konačištu ratnih zarobljenika, najpije u Zagrebu, Gajeva 30a, a potom u Kerestincu, od sredine mjeseca siječnja 1992. pa do 29. travnja 1992.
Prvooptuženi Stjepan Klarić osuđen je na 3 godine i 6 mjeseci zatvora, drugooptuženi Dražen Pavlović na kaznu zatvora u trajanju od 1 (jedne) godine, trećeoptuženi Viktor Ivančin na kaznu zatvora u trajanju od 2 (dvije) godine, četvtooptuženi Željko Živec na kaznu zatvora u trajanju od 1 (jedne) godine, petooptuženi Goran Štrukelj na zatvorsku kaznu u trajanju od 1 (jedne) godine.
Više o predmetu pogledajte ovdje.

26.10.2012 :: Podignuta optužnica protiv Petra Ćirića za zločin na Ovčari

Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije podiglo je optužnicu protiv Petra Ćirića zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika počinjenog na Ovčari. Ćirić, pripadnik Teritorijalne obrane u Vukovaru, trenutno je u zatvoru u Sremskoj Mitrovici, gdje izdržava kaznu zatvora za drugo kazneno djelo. Optužnicom ga se tereti da je sudjelovao u zlostavljanju hrvatskih ratnih zarobljenika u hangaru na Ovčari, u streljanju zarobljenika na lokalitetu Grabovu kao i posljednje grupe od desetak zarobljenika streljanih ispred hangara na Ovčari.
Optužnicu Tužiteljstva za ratne zločine možete pogledati ovdje.
Pripremno ročište održano je 1. listopada, a početak glavne rasprave najavljen je za 15. studenoga.

28.09.2012 :: Renato Petrov oslobođen optužbe za zločin u Škabrnji

Vijeće za ratne zločine Županijskog suda u Zadru danas je, zbog nedostatka dokaza, Renata Petrova nepravomoćno oslobodilo optužbe da je u Škabrnji 18. studenoga 1991.  počinio ratni zločin usmrtivši hicem iz pištolja jednu stariju mušku osobu. Presuda donesena 1994. godine, kojom je Petrov u odsutnosti osuđen na 20 godina zatvora, stavljena je izvan snage. Petrov je pušten iz pritvora. Više o predmetu...

13.09.2012 :: Ukinuta oslobađajuća presuda u predmetu Gorana Amanovića

Prema priopćenju DORH-a, Vrhovni sud Republike Hrvatske je uvažio žalbu Županijskog državnog odvjetništva u Šibeniku protiv presude Županijskog suda u Šibeniku kojom je Goran Amanović bio oslobođen od optužbe da bi počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ-a RH, odnosno ukinuo prvostupanjsku presudu i predmet vratio sudu prvog stupnja na ponovno suđenje. Žalba je bila podnijeta zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja. Više o predmetu...

07.09.2012 :: Hrastovu za likvidaciju 13 rezervista na Koranskom mostu 4 godine zatvora

Vijeće VSRH objavilo je presudu kojom je usvojilo žalbu tužiteljstva te preinačilo oslobađajuću presudu Županijskog suda u Karlovcu proglasivši opt. Hrastova krivim zbog kaznenog djela protupravnog ubijanja i ranjavanja neprijatelja i osudivši ga na 4 godine zatvora. Mihajlo Hrastov je kriv jer je ubio 13 i ranio dvojicu rezervista JNA na Koranskom mostu u Karlovcu 21. rujna 1991. godine. Žalbu na ovu presudu, o kojoj će u trećem stupnju odlučivati VSRH, najavila je i optužba i obrana.
Više o predmetu koji se vodi već 21 godinu pogledajte ovdje.

06.09.2012 :: Kvartalni izvještaj o praćenju suđenja za ratne zločine

Izvještaj Monitoring tima o praćenju suđenja za ratne zločine u razdoblju svibanj - kolovoz 2012. možete pogledati ovdje. Tablični prikaz praćenih postupaka pogledajte ovdje.

05.09.2012 :: Najvjerojatnije pobjegao iz Hrvatske prije izricanja presude

Dana 4. rujna, nakon provedenog ponovljenog prvostupanjskog postupka, na Županijskom sudu u Osijeku Rade Ivković i Dušan Ivković proglašeni su krivima da su kao pripadnici srpskih postrojbi nakon okupacije dijela Vukovara zvanog Sajmište silovali jednu žensku osobu (ime ne navodimo) te time počinili kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Radi Ivkoviću izrečena je kazna zatvora u trajanju od 8 godina, a Dušanu Ivkoviću od 5 godina i 6 mjeseci.
Radi Ivkoviću, koji se ne nalazi na teritoriju RH, suđeno je u odsutnosti. Dušan Ivković prisustvovao je suđenju, branio se sa slobode, no nije se pojavio na objavi presude. S obzirom da mu je izrečena kazna zatvora u trajanju dužem od 5 godina, uz koju je obvezno određivanje pritvora, sud je donio nalog da se optuženiku uruči rješenje o određivanju pritvora i da ga se pritvori. Za pretpostaviti je da je okrivljenik napustio područje Republike Hrvatske.

01.09.2012 :: Podignuta optužnica protiv dvojice pripadnika hrvatskih postrojbi zbog ratnih zločina počinjenih u akciji "Džep 93"

Prema priopćenju Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu, 31. kolovoza je, nakon provedene istrage, podignuta optužnica protiv dvojice hrvatskih državljana (1962. i 1970.) zbog počinjenja kaznenih djela ratnog zločina počinjenih tijekom rujna 1993. godine u vojnoj operaciji "Džep 93". Prvookrivljenika se optužnicom tereti da je počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz čl. 122. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske (OKZ RH) te kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ RH, a drugookrivljenika da je počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. OKZ RH.
Protiv obojice okrivljenika je predloženo produljenje istražnog zatvora zbog postojanja posebno teških okolnosti djela.

09.07.2012 :: Pravomoćno obustavljen postupak protiv Baljka i Ivaniševića za zločin u Ravnim Kotarima

VSRH odbio je žalbu državnog odvjetništva na rješenje Županijskog suda u Splitu kojim je obustavljen postupak protiv Nebojše Baljka i Steve Ivaniševića. Postupak je obustavljen jer su Baljak i Ivanišević 1996. već oglašeni krivim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na istom području, u istom vremenskom razdoblju, kriminalna količina za koju su ranije osuđeni značajno nadmašuje kriminalnu količinu koja im se novom optužnicom stavlja na teret, a kazna zatvora od 20 godina koja je optuženicima odmjerena u pravomoćnoj presudi je maksimalna za ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Više o postupku...

06.07.2012 :: Istraga likvidacije šestorice Bošnjaka u Trnovu (BiH) - postupak preuzet od srbijanskog tužiteljstva

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku je od Tužiteljstva za ratne zločine Republike Srbije preuzelo kazneni progon Milorada Momića, državljanina Republike Hrvatske i Republike Francuske te je protiv njega donijelo nalog o provođenju istrage zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Postoji osnova sumnje da je 16. ili 17. srpnja 1995. u mjestu Godinske Bare u blizini Trnova (BiH), kao pripadnik postrojbe "Škorpioni" koja je bila pridružena Vojsci Republike Srpske zajedno s još nekoliko pripadnika iste postrojbe pucanjem iz vatrenog oružja u leđa usmrtio šest uhićenih pripadnika bošnjačke narodnosti. Nakon usmrćenja mlt. D. S. (1979.), mlt. S. F. (1978.), mlt. A. A. (1978.), J. D. (1970.), S. I. (1960.) i S. S. (1959.) njihova su tijela polivena benzinom i zapaljena.
Osumnjičenik se nalazi u pritvoru zbog kaznenog postupka koji se protiv njega vodi pred Županijskim sudom u Vukovaru, također zbog kaznenog djela iz čl. 120. st. 1. OKZ-a RH, a nakon izručenja od strane Ministarstva pravosuđa Republike Francuske. Stoga će se radi vođenja ovog postupka, a zbog načela specijaliteta, zatražiti dodatna zamolba za izručenjem i za navedeno kazneno djelo.

05.07.2012 :: Merčepu ukinut pritvor

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu ukinulo je pritvor Tomislavu Merčepu, optuženom za ratne zločine počinjene u Pakračkoj Poljani i na Zagrebačkom velesajmu. Vijeće je ukinulo pritvor jer smatra da Merčepu, koji ima brojne i ozbiljne zdravstvene tegobe, s obzirom na uvjete u Bolnici za osobe lišene slobode, nije moguće pružiti adekvatnu liječničku skrb i potrebnu fizikalnu terapiju. Kompletnu vijest objavljenu na web stranici Županijskog suda u Zagrebu pogledajte ovdje.
Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu najavilo je podnošenje žalbe na rješenje suda o ukidanju pritvora, smatrajući da ne postoje osnovani razlozi za ukidanje pritvora protiv Merčepa.

26.06.2012 :: Sva četrnaestorica optuženih za zločin u Lovasu proglašeni krivima

Na Višem sudu u Beogradu objavljena je nepravomoćna presuda kojom su sva četrnaestorica optuženika (četvorica pripadnika lokalne teritorijalne obrane, četvorica pripadnika JNA i šestorica pripadnika paravojne postrojbe "Dušan Silni") proglašeni krivima i osuđeni na zatvorske kazne u ukupnom trajanju od 128 godina. Priopćenje Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije možete pogledati ovdje.

19.06.2012 :: Tužilaštvo će u žalbi tražiti više kazne za počinitelje zločina u Belom Manastiru

Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije izjavit će žalbu na prvostupanjsku presudu Sudskog vijeća Odjeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu Zoranu Vukšiću, Slobodanu Strigiću, Branku Hrnjaku i Velimiru Bertiću, za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u bivšoj općini Beli Manastir u listopadu 1991. godine.
Priopćenje Tužilaštva pogledajte ovdje.

19.06.2012 :: Osuđujuća presuda za zločin u Belom Manastiru

Na Višem sudu u Beogradu objavljena je provostupanjska presuda kojom su četvorica bivših pripadnika Jedinice za posebne namjene iz sastava policijskih oružanih grupacija tzv. SAO Istočna Slavonija, Baranja i Zapadni Srem proglašeni krivima za ratni zločin protiv civila u Belom Manastiru.
Zoran Vukšić, Slobodan Strigić, Branko Hrnjak i Velimir Bertić su proglašeni krivima za ubojstvo šest civila nesrpske nacionalnosti, protuzakonita zatvaranja, zastrašivanje, povređivanje tjelesnog integriteta i mučenja. Vukšiću je izrečena kazna zatvora od maksimalnih 20 godina, Strigiću 10, Hrnjaku 5, a Bertiću godinu i šest mjeseci. Više o postupku...

12.06.2012 :: Osuđeni Šuput i Panić

Nakon provedenog ponovljenog prvostupanjskog postupka Željko Šuput i Milan Panić, pripadnici srpskih postrojbi, osuđeni su na 4 godine, odnosno 3 godine i 6 mjeseci zatvora zbog zločina počinjenog nad civilima zatočenim u zatvoru u Korenici. Više o postupku...

04.06.2012 :: Obustavljen postupak protiv Vladimira Bekića

Na Županijskom sudu u Rijeci obustavljen je postupak protiv Vladimira Bekića, kojeg se teretilo da je u listopadu 1991. godine, kao pripadnik srpskih postrojbi, na području sela Ilovačak kod Gline hicima iz vatrenog oružja usmrtio civila Milana Kapca.
Zamjenik Županijskog državnog odvjetnika, budući da iz utvrđenih činjenica nije neprijeporno proizlazilo da je upravo optuženik počinio utuženo kazneno djelo, a nesporno je da je isti sudjelovao u sklopu nelegalnih paravojnih formacija u napadu na RH, njezinu sigurnost i ustavni poredak, izmijenio je činjenični opis i pravnu kvalifikaciju optužnice, na način da se optuženika tereti za kazneno djelo oružane pobune iz čl. 236. (1) KZRH.
Temeljem čl. 2. st. 2. Zakona o općem oprostu vijeće je po sili zakona donijelo odbijajuću presudu i obustavilo kazneni postupak. Više...

01.06.2012 :: Čedo Jović po četvrti puta proglašen krivim

Na Županijskom sudu u Osijeku Čedo Jović je po četvrti puta, nakon što je VSRH tri puta ukidao prvostupanjske osuđujuće presude, proglašen krivim da je počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1 OKZRH u vezi s čl. 28. OKZRH. Izrečena mu je kazna zatvora u trajanju od 5 godina. Pritvor, u kojem se nalazi 3 godine i 11 mjeseci, je produljen. Više...

31.05.2012 :: Odustanak od optužbe protiv Borislava Mikelića

Županijsko državno odvjetništvo u Sisku odustalo je od kaznenog progona Borislava Mikelića kojega je teretilo za ratni zločin protiv civila na petrinjskome području.
Prema člancima objavljenima u madijima, u dopisu sisačkog tužiteljstva Županijskom sudu u Zagrebu, gdje se vodio obnovljeni postupak na Mikelićev zahjtev, stoji da je nakon provedenih izvida zaključeno da nema dokaza koji bi Mikelića povezivali s djelima za koja ga se tereti.
Mikelić, prijeratni direktor petrinjskog "Gavrilovića", a tijekom rata premijer tzv. Republike Srpske Krajine, presudom iz lipnja 1993. godine, koja je postala pravomoćna jer se Mikelićev branitelj po službenoj dužnosti nije žalio, u odsutnosti je osuđen na 20-godišnju zatvorsku kaznu. Na istu su kaznu u istom postupku osuđena još osmorica optuženika. Svima se sudilo u odsutnosti.
Više o postupku pročitajte ovdje.

29.05.2012 :: ŽDO u Osijeku predložilo istražni zatvor protiv dvojice osumnjičenika za zločin u Dalju

Uhićene su dvije osobe zbog osnova sumnje da su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva.
Postoji osnova sumnje da su u kolovozu 1991. u Dalju, kao pripadnici Teritorijalne obrane Dalja, fizički i psihički zlostavljali, prisilno zatvarali i seksualno zlostavljali članove jedne hrvatske obitelji. Tako su pred majkom i suprugom te njihovim kćerima i sinom rukama i nogama tukli po glavi i tijelu oca i supruga, dok su nad ošt. kćerkom počinili nasilni spolni odnos i pri tome uz prijetnju puškom i nožem prisilili ostale članove da to gledaju.
Sucu istrage Županijskog suda u Osijeku ŽDO je predložilo određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od ometanja istrage te zbog posebno teških okolnosti počinjenja djela.

22.05.2012 :: Ukinuta odbijajuća presuda za zločin u Novskoj

VSRH uvažio je žalbu optužbe podnesenu protiv prvostupanjske, odbijajuće presude Županijskog suda u Sisku, u kaznenom predmetu protiv opt. Željka Beline i dr., za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog u prosincu 1991. u Novskoj, usmrćenjem Goranke i Vere Mileusnić i Blaženke Slabak, te ranjavanjem Petra Mileusnića. Više...

21.05.2012 :: Započelo suđenje Dragi Tadiću

Danas je na Županijskom sudu u Zagrebu započela glavna rasprava u predmetu koji se vodi protiv Drage Tadića. Radi se o pokušaju podmićivanja sudaca Vrhovnoga suda RH kako bi se donijela povoljnija presuda za Branimira Glavaša. Više...

21.05.2012 :: Započela glavna rasprava za zločine u Sisku

Pred Vijećem za ratne zločine Županijskog suda u Osijeku danas je započela glavna rasprava u kaznenom postupku protiv Vladimira Milankovića, u inkriminirano vrijeme zamjenika načelnika Policijske uprave Sisak, i Drage Bošnjaka, pripadnika specijalne jedinice policije "Vukovi" Policijske uprave Sisak, za zločine protiv civila i ratnih zarobljenika koji su počinjeni u Sisku. Više... 

17.05.2012 :: Prvostupanjska osuđujuća presuda za Paulin Dvor

Danas je objavljena prvostupanjska presuda Vijeća za ratne zločine Županijskog suda u Osijeku kojom je Enes Viteškić proglašen krivim i osuđen na 11 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, počinjenog sudjelovanjem u usmrćenju 18 starijih mještana Paulin Dvora u prosincu 1991. godine.
Osuđujuća presuda donesena je nakon provedenog trećeg (drugog ponovljenog) prvostupanjskog postupka. U prethodna dva suđenja Županijski sud u Osijeku Viteškića je oslobađao optužbe, no VSRH ukidao je prvostupanjske presude.
Za zločin u Paulin Dvoru pravomoćno je osuđen Nikola Ivanković, na 15 godina zatvora.
Više o predmetu...

14.05.2012 :: Obnovljeni postupak protiv Miljenka Bajića za zločin u Lori

Na Županijskom sudu u Splitu proveden je obnovljeni postupak protiv Miljenka Bajića, bivšeg vojnog policajca HV-a, ranije u odsutnosti osuđenog na 6 godina zatvora zbog zločina počinjenog nad civilima zatočenim u Vojno-istražnom centru Lora u Splitu, od kojih su dvojica podlegli od ozljeda zadobivenih zlostavljanjem.
Bajić, koji se nalazio u bijegu, uhićen je u rujnu 2010. S obzirom da je osuđen u odsutnosti, odobrena mu je obnova postupka. Obnovljeni prvostupanjski postupak proveden je 14. svibnja 2012. Ranija presuda ostavljena je na snazi, osim u dijelu koji se odnosi na kaznenu sankciju, tako da je Bajiću umjesto ranije izrečenih 6 godina zatvora sada izrečena kazna u kraćem trajanju, 4 godine i 6 mjeseci, kako je i predložilo ŽDO u Splitu.
Više o postupku za zločin nad civilima zatočenima u Lori pročitajte ovdje.

14.05.2012 :: Žalbeni postupak u predmetu Gotovine i Markača

Održavanje rasprave u žalbenom postupku u predmetu protiv Ante Gotovine i Mladena Markača na MKSJ zakazano je za danas, 14. svibnja 2012., od  9:00 do 18:30 sati.

09.05.2012 :: Pripadnik Hrvatske vojske prvostupanjskom presudom oslobođen optužbe za ratni zločin

Ivica Pintarić, optužen da je kao pripadnik Hrvatske vojske 1995. godine u okolici Mrkonjić Grada počinio ratni zločin tako što je hicima iz automatske puške lišio živita dvoje civila, nakon samo jednog održanog ročišta glavne rasprave oslobođen je optužbe. Više...

08.05.2012 :: Kvartalni izvještaj o praćenju suđenja

Izvještaj monitoring tima Centra za mir, Documente i Građanskog odbora za ljudska prava, o praćenju suđenja za ratne zločine u Republici Hrvatskoj, u razdoblju od siječnja do travnja 2012. godine, možete pročitati ovdje.
Tablični pregled praćenih postupaka (dodatak izvještaju) pogledajte ovdje.

03.05.2012 :: Započela glavna rasprava za zločin u Baćinu

Na Županijskom sudu u Rijeci započela je glavna rasprava protiv devetero pripadnika/ca srpskih postrojbi optuženih za likvidaciju najmanje 56 stanovnika Cerovljana i Hrvatske Dubice. Zločin je počinjen 21. listopada 1991. u Baćinu, u predjelu zv. Skelište. Od svih okrivljenih prisutan je samo 8.-okr. Marin Krivošić, dok su ostali optuženici nedostupni hrvatskom pravosuđu i sudi im se u odsutnosti.
Optužnicu je podignulo Županijsko državno odvjetništvo u Sisku 2010. godine.
Postojanje masovne grobnice 1997. godine nepoznata ženska osoba iz Bosanske Dubice prijavila je krim-policiji u Sarajevu, koja je prijavu proslijedila MUP-u RH.
Više o predmetu...

23.04.2012 :: Prvostupanjska presuda za zločin u Tovarniku

Vijeće za ratne zločine Županijskog suda u Vukovaru objavilo je presudu u predmetu opt. Miloša Stanimirovića i ostalih trinaest okrivljenika. Sedmorica okrivljenika proglašena su krivima zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i izrečene su im kazne zatvora u trajanju od 5 do 10 godina. Četvorica okrivljenika oslobođeni su optužbe, a u odnosu na trojicu okrivljenika optužba je odbijena primjenom Zakona o općem oprostu, jer je državno odvjetništvo u odnosu na njih prethodno prekvalificiralo kazneno djelo iz optužnice na oružanu pobunu. Svim okrivljenicima sudilo se u odsutnosti. Više...

17.04.2012 :: Milenku Vidaku 6 godina

Nakon provedenog ponovljenog prvostupanjskog postupka Vijeće za ratne zločine Županijskog suda u Zagrebu opt. Milenka Vidaka proglasilo je krivim zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva - izvršenog ubojstvom civila Stjepana Sučića u Sunjskoj Gredi u kolovozu 1993. godine. Izrečena mu je kazna zatvora u trajanju od 6 godina. Više o postupku možete pročitati ovdje.

15.04.2012 :: Zbog zamjene identiteta u pritvoru 38 dana

Slobodan Matić iz Gradiške u Bosni i Hercegovini proveo je 38 dana u zatvoru u Hrvatskoj, da bi, kad se ustanovila greška, bio pušten. Uhićen je 3. ožujka na graničnom prijelazu Stara Gradiška, prilikom puta na posao u Rusiju. Uhićen je na osnovi odluke Županijskog suda u Požegi iz 1993. godine, zbog sumnje da je 1991. počinio ratni zločin. Nakon provedenog postupka istražni sudac Županijskog suda u Osijeku donio je rješenje o ukidanju pritvora. Radilo se o zamjeni identiteta.

13.04.2012 :: Pala optužnica za zločin nad civilima u Kulinama

Tročlano optužno vijeće Županijskog suda u Splitu stava je da nakon provedene istrage ne postoje dokazi protiv Damira Boršića i Miroslava Periše, koje tužiteljstvo tereti za počinjenje ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u vojnom zatvoru Kuline u Šibeniku.
Boršiću je tužiteljstvo stavilo na teret da je kao zapovjednik Vojnog zatvora Kuline držao četvero civila zanajući da ih zatvorski čuvari svakodnevno tuku i zlostavljaju, te da nije poduzeo ništa da to spriječi,  a uz to i sam je u tome sudjelovao. Zatočeni civili su svakodnevno bili fizički i psihički zlostavljani, a oštećenica je bila silovana više puta te prisiljavana na spolni odnos sa jednim od oštećenika. Okrivljenom Periši tužiteljstvo stavlja na teret da je kao zatvorski čuvar fizički i psihički zlostavljao zatočene civile te da je oštećenicu prisiljavao na spolni odnos s jednim od oštećenika.
Inače, Boršić je uz Tvrtka Pašalića, Željka Maglova i Milorada Paića optužen za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika počinjen u istom zatvoru.  

05.04.2012 :: Prijevod presude u predmetu Gotovina i dr.

Prijevod (prvostupanjske) presude Raspravnog vijeća u predmetu Tužitelj protiv Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača na bosanski, hrvatski ili srpski od 2. travnja 2012. dostupan je na internet stranici Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju. Link

04.04.2012 :: Iz Njemačke izručen Božo Bačelić

Iz Njemačke je u Republiku Hrvatsku izručen Božo Bačelić, optužen za zločin u Prukljanu. 

02.04.2012 :: Optužnica za zločin u Antinu

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku podiglo je optužnicu protiv jednog pripadnika tzv. Arkanovih postrojbi, koji nije dostupan hrvatskom pravosuđu. Tereti ga se za počinjenje ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u Antinu.
Više u priopćenju ŽDO u Osijeku koje možete pogledati ovdje.

21.03.2012 :: Potvrđena osuđujuća presuda Veljku Mariću

Prizivni sud u Beogradu potvrdio je prvostupanjsku presudu hrvatskom branitelju Veljku Mariću kojom je u rujnu 2011. osuđen na 12 godina zatvora za ratni zločin protiv civilnog stanovništva - počinjen ubojstvom Petra Slijepčevića u listopadu 1991. godine u selu Rastovcu na području Grubišnog Polja. Više o predmetu pročitajte ovdje.

16.03.2012 :: Četvorici 44 godine zatvora zbog likvidacije hrvatske obitelji

Nakon provedenog ponovljenog prvostupanjskog postupka na Višem sudu u Beogradu objavljena je presuda kojom su četvorica pripadnika srpskih postrojbi proglašeni krivima i osuđeni na ukupno 44 godine zatvora zbog likvidacije petoro članova hrvatske obitelji Rakić u Ličkom Osiku u listopadu 1991. godine. Više o predmetu možete pročitati ovdje.

15.03.2012 :: Izvještaj o praćenju suđenja za siječanj i veljaču 2012.

Dvomjesečni izvještaj o praćenju suđenja za ratne zločine za siječanj i veljaču 2012. godine možete pogledati ovdje.

02.03.2012 :: Jednomjesečni pritvor za dvije osobe

Prema priopćenju Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu navedeno je državno odvjetništvo podnijelo sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv dvojice hrvatskih državljana (1962. i 1970.) zbog osnova sumnje na počinjenje kaznenih djela ratnog zločina počinjenih tijekom 1993. godine u vojnoj operaciji "Džep 93". Postoji osnova sumnje da je prvoosumnjičenik počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz čl. 122. OKZ RH i da su obojica osumnjičenika počinila po kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. OKZ RH.
Prema pisanju brojnih medija pritvor je određen protiv Josipa Krmpotića i Velibora Šolaje. Ivan Jurković, Milan Tomljanović i Božidar Petti su, nakon privođenja i ispitivanja pušteni na slobodu.

01.03.2012 :: Uhićenja za zločin u Medačkom džepu

Prema pisanju brojnih internetskih portala zbog sumnje da su počinili ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika 1993. u Medačkom džepu danas su uhićena petorica bivših pripadnika hrvatskih postrojbi. Isti izvori navode da se radi o Josipu Krmpotiću, Ivanu Jurkoviću, Miroslavu Pettiju i Veliboru Šolaji te Krešimiru Tomljenoviću.
Zbog zločina u Medačkom džepu do sada je na kaznu zatvora od 6 godina pravomoćno osuđen Mirko Norac Kevo. U istom postupku Rahim Ademi oslobođen je optužbe. Više o tom postupku možete pročitati  ovdje.

28.02.2012 :: Za zločin u karlovačkom naselju Sajevac 9 godina zatvora

Presudom Vijeća za ratne zločine Županijskog suda u Zagrebu opt. Željko Gojak proglašen je krivim zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva - počinjenog usmrćivanjem djevojčice Danijele Roknić i oštećene Dragice Ninković. Osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 9 godina. Više o predmetu pogledajte ovdje.

23.02.2012 :: Predstavljen godišnji izvještaj o praćenju suđenja

U Kući ljudskih prava u Zagrebu održana je press konferencija Centra za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, Documente i Građanskog odbora za ljudska prava, na kojoj su predstavljeni ključni nalazi godišnjeg izvještaja o praćenju suđenja za ratne zločine za 2011. godinu. Godišnji izvještaj možete pogledati ovdje.

14.02.2012 :: Uhićen Božo Bačelić

Prema pisanju brojnih internetskih portala, u Njemačkoj je uhićen Božo Bačelić, koji je optužen da je nakon 1995., nakon Oluje, sudjelovao u počinjenju kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva - usmrćivanjem Marice i Nikole Damjanića, starijeg bračnog para srpske nacionalnosti. Više o predmetu možete pročitati ovdje.

10.02.2012 :: Optužnica za zločin u Tenji

Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije podiglo je optužnicu protiv dva bivša pripadnika TO Tenja - Bože Vidakovića, zvanog "Ustaša" i "Trafikant" i Žarka Čubrila. Tereti ih se za ratni zločin protiv jednog ratnog zarobljenika i protiv 18 civila, počinjen u srpnju i kolovozu 1991. godine u Tenji. Priopćenje Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije pogledajte ovdje. 

02.02.2012 :: Optuženik za zločin u Lovasu prvostupanjskom presudom oslobođen krivnje

Nakon provedenog prvostupanjskog postupka Ilija Vorkapić presudom Vijeća za ratne zločine Županijskog suda u Vukovaru oslobođen je krivnje da je počinio kaznenog djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Više...

01.02.2012 :: Presuda za zlostavljanje policajaca u Borovom Selu 2. svibnja 1991.

Zbog zlostavljanja zarobljenih i ranjenih hrvatskih policajaca u Borovu Selu 2. svibnja 1991. prvostupanjskom presudom Vijeća za ratne zločine Županijskog suda u Osijeku Milan Marinković proglašen je krivim i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 3 godne i 6 mjeseci. Više...

10.01.2012 :: Izvještaj o suđenjima za studeni i prosinac 2011.

Izvještaj o praćenju suđenja za ratne zločine Centra za mir, Documente i GOLJP-a za studeni i prosinac 2011. možete pročitati ovdje.

11.12.2011 :: Obljetnica zločina u Paulin Dvoru

Priopćenje Centra za mir Osijek, Documente i Građanskog odbora za ljudska prava povodom dvadesete godišnjice zločina u Paulin Dvoru pogledajte ovdje.

06.12.2011 :: 20 godina od stradavanja u Dubrovniku

Prenosimo priopćenje Documente i Građanskog odbora za ljudska prava povodom obljetnice stradavanja na području grada Dubrovnika i šireg dubrovačkog područja. Priopćenje pročitajte ovdje.

27.11.2011 :: Samoubojstvo optuženog za zločin u Gruborima

Prema pisanju brojnih internetskih portala, u šumi pokraj Knina objesio se Igor Beneta, jedan od bivših pripadnika ATJ Lučko optuženih za zločin u Gruborima. Informacija je još uvijek neslužbena. Beneta se od siječnja nalazio u bijegu.
Glavna rasprava u postupku za zločin u Gruborima započela je prošli tjedan. Više informacija o postupku možete pročitati ovdje.

22.11.2011 :: Optužnica za Kerestinec

Podignuta je optužnica protiv petorice bivših pripadnika Hrvatske vojske zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika. Okrivljenike se tereti za zlostavljanje 34 osobe. Priopćenje Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu možete pročitati ovdje.

21.11.2011 :: Priopćenje povodom obljetnice zločina u Novskoj

Prenosimo priopćenje Documente i Građanskog odbora za ljudska prava povodom 20-godišnjice počinjenja zločina u Novskoj. Priopćenje možete pročitati ovdje.

13.11.2011 :: Izvještaj za rujan i listopad '11.

Izvještaj monitoring tima Centra za mir Osijek, Documente i Građanskog odbora za ljudska prava o praćenju suđenja za ratne zločine za rujan i listopad 2011. godine možete pogledati ovdje.

08.11.2011 :: Presuda za zločin u selima uz Unu kod Hrvatske Kostajnice

Nakon provedenog ponovljenog postupka, Vijeće za ratne zločine Županijskog suda u Zagrebu okrivljenike je proglasilo krivima i osudilo na kazne zatvora: Peru Đermanovića na 9, Dubravka Čavića na 7 i Ljubišu Čavića na 2 godine. Više o predmetu...

02.11.2011 :: "Napad na Dubrovnik - 20 godina poslije"

U Dubrovniku 27. i 28. listopada održan je skup "Napad na Dubrovnik - 20 godina poslije" u organizaciji Documente - Centra za suočavanje s prošlošću i Centra za ljudska prava iz Zagreba a uz suradnju s Art radionicom Lazareti i uz podršku Mreže fondacija Otvoreno društvo. Više u Objavi za medije...

25.10.2011 :: Izjava povodom najave imenovanja B. Glavaša nositeljem izbornih lista HDSSB-a

Izjavu možete pročitati ovdje.

24.10.2011 :: Presuda "Pumama"

Na Županijskom sudu u Zagrebu petorica bivših pripadnika 7. gardijske brigade HV-a proglašeni su krivima te su nepravomoćno osuđeni zbog počinjenog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika u rujnu 1995. na području Glamoča u BiH. Tihomir Šavorić i Nenad Jurinec osuđeni su na po šest godina, Antun Novačić na pet godina zatvora zbog likvidacije šestorice zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske. Robert Precehtjel i Robert Berak osuđeni su na po dvije godine zbog pomaganja u počinjenju kaznenog djela. Prvooptuženi Emil Črnčec i šestooptuženi Goran Gaća oslobođeni su optužbe. Više o predmetu...
 

21.10.2011 :: Priopćenje

Priopćenje povodom izglasavanja "Zakona o ništetnosti" i ukidanja imuniteta saborskom zastupniku Željku Jovanoviću možete pogledati ovdje.

18.10.2011 :: Radoslavu Čubrilu 15 godina zatvora

Na Županijskom sudu u Rijeci nepravomoćno je osuđen Radoslav Čubrilo na 15 godina zatvora zbog ratnog zločina nad civilima u Lovincu u svibnju 1991. godine. Više o postupku možete pročitati ovdje

04.10.2011 :: Izjava povodom Prijedloga zakona o ništetnosti određenih pravnih akata pravosudnih tijela JNA, bivše SFRJ, i Republike Srbije

Izjavu Documente, Građanskog odbora za ljudska prava i Centra za mir možete pogledati ovdje.

28.09.2011 :: Priopćenje povodom sjećanja na žrtve zločina u Varivodama

Priopćenje Documente, Građanskog odbora za ljudska prava i Centra za mir možete pročitati ovdje.

23.09.2011 :: Veljku Mariću 12 godina

Vijeće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu danas je objavilo prvostupanjsku presudu kojom je Veljko Marić proglašen krivim zbog počinjenja ratnog zločina protiv civilnog stanovništva te mu je izrečena kazna zatvora u trajanju od 12 godina. Više o postupku možete pročitati ovdje.

16.09.2011 :: Priopćenje za javnost povodom odluke o prijevremenom otpustu Mirka Norca

Organizacije civilnog društva Documenta, Centar za mir,  nenasilje i ljudska prava-Osijek i Građanski odbor za ljudska prava izdali su priopćenje za javnost povodom odluke o uvjetnom otpustu Mirka Norca.

Priopćenje možete preuzeti ovdje.

12.09.2011 :: Vučurević pobjegao iz Srbije u BiH

Božidar Vučurević, ratni gradonačelnik Trebinja, u Hrvatskoj optužen za ratne zločine počinjene na dubrovačkom područu, pobjegao je iz Srbije u BiH. U Srbiji, čije su vlasti odlučivale o Vučurevićevom izručenju Hrvatskoj, uhićen je u travnju i u pritvoru je zadržan do lipnja.
U BiH, gdje je pobjegao jer navodno želi izbjeći izručenje Hrvatskoj, također ga se tereti za ratne zločine.

07.09.2011 :: Hrvatskoj izručen Milorad Momić

Francuska je 2. rujna Hrvatskoj izručila Milorada Momića, optuženog za počinjenje kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u Berku 1991. godine.
Uhićen je na temelju Interpolove tjeralice raspisane u veljači ove godine. Nakon predaje Hrvatskoj Momić je smješten u osječki zatvor.
Više o procesuiranju zločina u Berku pogledajte ovdje.

07.09.2011 :: Dvomjesečni izvještaj o praćenju suđenja

Izvještaj o praćenju suđenja za srpanj i kolovoz 2011. godine možete pogledati ovdje. 

06.09.2011 :: Momčilu Perišiću 27 godina zatvora

Momčila Perišića, bivšeg načelnika generalštaba Vojske Jugoslavije vijeće haaškog suda danas je proglasilo krivim za zločine u Hrvatskoj i BiH i izreklo mu kaznu zatvora u trajanju od 27 godina. Sažetak presude možete pročitati ovdje.

11.08.2011 :: Iz BiH izručen Mile Dakić

Mile Dakić, nekadašnji predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća SAO Krajine, koji je presudom Županijskog suda u Karlovcu prije 12 godina u odsustvu osuđen na 20 godina zatvora zbog poticanja na ubojstvo trojice hrvatskih policajaca u kolovozu 1991. godine na području općine Krnjak nedaleko od Karlovca, iz Bosne i Hercegovine izručen je Hrvatskoj.
Budući da je osuđen u odsutnosti, ima pravo zahtijevati obnovu postupka.

11.08.2011 :: Istraga zbog zločina u Tenji

Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije podnijelo je istražnom sucu Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu zahtjev za provođenje istrage protiv dvije osobe zbog osnovane sumnje da su, kao pripadnici Teritorijalne obrane Tenje, tijekom prve polovine srpnja 1991. godine počinili ratne zločine protiv ratnih zarobljenika i protiv civilnog stanovništva. Priopćenje Tužilaštva pogledajete ovdje.

20.07.2011 :: Priopćenje povodom procesuiranja zločina u Marinom Selu

Priopćenje Documente, Građanskog odbora za ljudska prava i Centra za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek u vezi kaznenog postupka za zločin u Marinom Selu možete pogledati ovdje.

20.07.2011 :: Suđenja za ratne zločine u razdoblju siječanj - svibanj 2011.

Na konferenciji za tisak održanoj danas u Kući ljudskih prava u Zagrebu predstavljen je Izvještaj o praćenju suđenja za ratne zločine u razdoblju siječanj - svibanj 2011.
Izvještaj možete pogledati ovdje.  

20.07.2011 :: Uhićen Goran Hadžić

Jutros je na području Fruške Gore u Republici Srbiji uhićen posljednji haaški bjegunac Goran Hadžić!

13.07.2011 :: Umro Đuro Brodarac

Nakon što je 12. srpnja prevezen iz Zatvora u Osijeku u KBC Osijek radi pružanja medicinske pomoći, 13. srpnja u KBC u Osijeku preminuo je pritvorenik Đuro Brodarac, protiv kose na Županijskom sudu u Osijeku provodi istraga za zločine nad srpskim civilima u Sisku počinjenim tijekom 1991. i 1992. godine.

08.07.2011 :: Izvještaj o praćenju suđenja u svibnju i lipnju

Izvještaj o praćenju sudskih postupaka za ratne zločine u svibnju i lipnju 2011. pogledajte ovdje. 

02.07.2011 :: Renato Petrov izručen Hrvatskoj

Renato Petrov, 1995. osuđen u odsutnosti na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina nad hrvatskim civilima u Škabrnji, jučer je iz Njemačke izručen Republici Hrvatskoj i nalazi se u zadarskom zatvoru.
Petrov je na temelju Interpolove tjeralice uhićen u Dusseldorfu početkom travnja.

20.06.2011 :: Zakašnjeli kazneni progon za neriješene zločine u Sisku 1991. – 1992. godine

Jutros su zbog zločina u Sisku počinjenih 1991. i 1992. godine privedeni Đuro Brodarac, Vladimir Milanković i Drago Bošnjak.
Priopćenje Documente, Građanskog odbora za ljudska prava i Centra za mir Osijek možete pročitati ovdje.

13.06.2011 :: Objavljena presuda za zločin u Marinom Selu

Presudom Vijeća za ratne zločine Županijskog suda u Osijeku prvooptuženi Damir Kufner oslobođen je optužbe, u odnosu na drugooptuženog Davora Šimića optužba je odbijena, trećeoptuženi Pavao Vancaš oslobođen je optužbe, četvrtooptuženi Tomica Poletto proglašen je krivim i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 15 godina, petooptuženi Željko Tutić proglašen je krivim i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 12 godina, a šestooptuženi Antun Ivezić oslobođen je optužbe. Više o predmetu pogledajte ovdje.

26.05.2011 :: Uhićen Ratko Mladić!

Predsjednik Republike Srbije Boris Tadić na konferenciji za novinare priopćio je da je danas, u jutarnjim satima, uhićen Ratko Mladić!

17.05.2011 :: Tužiteljstvo MKSJ nije uložilo najavu žalbe

Haško tužiteljstvo nije uložilo najavu žalbe na prvostupanjsku presudu kojom su Ante Gotovina i Mladen Markač osuđeni na 24, odnosno 18 godina zatvora, te kojom je Ivan Čermak oslobođen optužbe. Oslobađajuća presuda protiv Čermaka time je postala pravomoćna.

12.05.2011 :: Izjava o neprocesuiranom zločinu počinjenom u Medarima

Izjavu Centara za mir Osijek, Documente i Građanskog odbora za ljudska prava o neprocesuiranom zločinu počinjenom u Medarima možete pročitati ovdje.

05.05.2011 :: Izvještaj o praćenju suđenja u ožujku i travnju

Izvještaj o praćenju kaznenih postupaka za ratne zločine u ožujku i travnju 2011. možete pogledati ovdje.

04.05.2011 :: Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o primjeni Statuta

Dana 14. travnja Vlada RH podnijela je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o primjeni Statuta Međunarodnog kaznenog suda i progonu za kaznena djela protiv međunarodnog ratnog i humanitarnog prava.
Prijedlogom zakona za vođenje kaznenih postupaka za kaznena djela ratnih zločina predviđena je (isključiva) nadležnost županijskih sudova u Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu u svim "novim" predmetima (predmetima u kojima kazneni postupak tek treba započeti).
Predložene su i izmjene odredaba kojima je regulirano korištenje dokaza MKS(J). Predloženo je da se dokazi koje su prikupila tijela MKS(J) mogu koristiti u kaznenom postupku u RH pod uvjetima da su ti dokazi izvedeni na način predviđen Statutom i Pravilima o postupku i dokazima MKS(J) i da se mogu koristiti pred tim Sudom.
Prijedlog zakona nalazi se u saborskoj proceduri.

15.04.2011 :: Gotovini 24, Markaču 18 godina, Čermak oslobođen

Prvosupanjskom presudom na MKSJ optuženi generali Ante Gotovina i Mladen Markač proglašeni su krivima i osuđeni na kazne zatvora: Gotovina u trajanju od 24, a Markač u trajanju od 18 godina. Ivan Čermak oslobođen je optužbe.

12.04.2011 :: Podignuta optužnica protiv Vasiljevića i Živanovića

ŽDO u Osijeku je nakon provedene istrage podiglo pred Županijskim sudom u Osijeku optužnicu protiv Aleksandra Vasiljevića i Miroslava Živanovića zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika. Tereti ih se za zločine počinjene u logorima Begejci, Stajićevo, Sremska Mitrovica, Niš i Stara Gradiška.  Priopćenje ŽDO u Osijeku možete pogledati ovdje.

05.04.2011 :: Uhićen Renato Petrov

Na temelju Interpolove tjeralice u Dusseldorfu je uhićen Renato Petrov. Petrov je 1995. na Županijskom sudu Zadru u odsutnosti osuđen na 20 godina zatvora zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog u Škabrnji 18. studenog 1991. godine. Presudu je kasnije potvrdio VSRH.

04.04.2011 :: Uhićen Božidar Vučurević

Na graničnom prijelazu između Bosne i Hrcegovine i Republike Srbije uhićen je Božidar Vučurević, čelni čovjek općine Trebinje u ratno vrijeme. Uhićen je po međunarodnoj tjeralici koju je raspisala Hrvatska. Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku 2008. protiv njega je podignulo optužnicu zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i kaznenog djela uništavanja kulturnih i povijesnih spomenika.

23.03.2011 :: Izještaj o praćenju suđenja za 2010.

Izvještaj o praćenju suđenja za ratne zločine u 2010. godini možete pogledati ovdje.

15.03.2011 :: Čedo Jović ponovno proglašen krivim

Vijeće za ratne zločine i po treći je puta - nakon provedenog trećeg (drugog ponovljenog) postupka - opt. Čedu Jovića proglasilo krivim i izreklo mu kaznu zatvora u trajanju od 5 godina. Više o predmetu možete pročitati ovdje.

14.03.2011 :: Republika Hrvatska zatražila izručenje Veljka Marića

Republika Hrvatska zatražila je izručenje Veljka Marića, hrvatskog branitelja koji se nalazi u pritvoru u Srbiji i kojemu se pred Višim sudom u Beogradu sudi za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva - ubojstvom jedne civilne osobe u Rastovcu kod Grubišnog Polja. Marić je i u Hrvatskoj optužen za počinjenje istog djela. Više o postupku pred Višim sudom u Beogradu pročitajte ovdje.

14.03.2011 :: Osuđujuća presuda za zločin u Ličkom Osiku

Na Višem sudu u Beogradu Čedo Budisavljević, Mirko Malinović, Milan Bogunović i Bogdan Grujičić proglašeni su krivima te su im izrečene kazne zatvora u trajanju od po 12 godina zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva - ubojstvom peteročlane obitelji Rakić u Ličkom Osiku 1991. Više o predmetu pogledajte ovdje.

14.03.2011 :: Izjava povodom slučaja Tihomira Purde

Izjavu Centra za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, Documente i Građanskog odbora za ljudska prava možete pogledati ovdje.

07.03.2011 :: Dvomjesečni izvještaj (siječanj - veljača)

Dvomjesečni izvještaj (siječanj - veljača 2011.) o praćenju suđenja za ratne zločine možete pogledati ovdje.

03.03.2011 :: Uhićen Ivo Menzalin

Crnogorska policija uhitila je Ivu Menzalina, optuženog za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika u logoru u Morinju. Menzalin je u odsutnosti prvostupanjskom presudom Višeg suda u Podgorici bio osuđen na 4 godine zatvora, ali istu je drugostupanjski sud u prosincu 2010. ukinuo i vratio postupak na ponovljeno suđenje. Više o predmetu pogledajte ovdje.

03.03.2011 :: Odustanak od kaznenog progona protiv Purde, Maslova i Janjića

Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije donijelo je odluku da, nakon provedene istrage, odustaje od kaznenog progona protiv Tihomira Purde, Danka Maslova i Petra Janjića. Priopćenje Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije možete pogledati ovdje.

21.02.2011 :: Srbijanski tužitelj i istražni sudac saslušali Purdu

U Tužilaštvu BiH u Sarajevu, u prisustvu zamjenika tužitelja za ratne zločine Republike Srbije Dušana Kneževića i istražnog suca Odjeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu Milana Dilparića saslušan je Tihomir Purda, koga srbijansko tužiteljstvo sumnjiči da je počinio ratni zločin u Vukovaru 1991. godine. Nakon što krajem tjedna u Hrvatskoj budu saslušani Danko Maslov i Petar Janjić-Tromblon, Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije donijet će odluku o daljnjem postupanju.

17.02.2011 :: Što bi RH trebala/mogla ispuniti prije zatvaranja Poglavlja 23

Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, Documenta - centar za suočavanje s prošlošću i Građanski odbor za ljudska prava smatraju da bi do zatvaranja Poglavlja 23 Republika Hrvatska mogla poduzeti mjere kojima bi se omogućio pomak u procesuiranju ratnih zločina. Sažetak zahtjeva pogledajte ovdje.

21.01.2011 :: Srbija zatražila izručenje Purde

Srbija je Bosni i Hercegovini uputila zahtjev za izručenje vukovarskog branitelja Tihomira Purde. Državno odvjetništvo Republike Hrvatske jučer je objavilo kako Hrvatska od BiH neće tražiti Purdino izručenje jer je ocijenjeno kako nema osnova da se protiv njega pokrene kazneni progon.

11.01.2011 :: Izvještaj o praćenju suđenja za studeni i prosinac 2010. godine

Izjveštaj o praćenju suđenja za ratne zločine u studenom i prosincu 2010. godine možete pogledati ovdje.

22.12.2010 :: Ustavni sud ukinuo osuđujuću presudu Vrhovnog suda RH u predmetu Mihajla Hrastova

Prema informacijama iz medija, Ustavni sud RH ukinuo je drugostupanjsku i trećestupanjsku osođujuću presudu VSRH, kojima je Mihajlo Hrastov osuđen zbog ubojstva 13 pripadnika rezervnog sastava tzv. JNA na Koranskome mostu u Karlovcu 1991. godine, zbog povrede ustavnog prava na pravično suđenje. Predmet je vraćen Vrhovnome sudu RH na ponovni postupak i odlučivanje, ali u promijenjenome sudskom vijeću.

20.12.2010 :: Zbog usmrćenja civila 8 godina zatvora

Na Županijskom sudu u Sisku opt. Milenko Vidak proglašen je krivim i osuđen na 8 godina zatvora, zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, počinjenog usmrćenjem civila Stjepana Sučića. Više o predmetu...

14.12.2010 :: Pravomoćna presuda Glavašu u BiH

Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je prvostupanjsku presudu Suda BiH. Time je Branimir Glavaš i u BiH pravomoćno osuđen na 8 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog u Osijeku 1991. godine.

13.12.2010 :: Istraga protiv Tomislava Merčepa

Na Županijskom sudu u Zagrebu pokrenuta je istraga protiv Tomislava Merčepa, bivšeg savjetnika u MUP-u RH i zapovjednika postrojbe pričuvne policije stacionirane u Pakračkoj Poljani, zbog sumnje da je odgovoran za ubojstva ili nestanak 43 civilne osobe sa područja Zagreba, Kutine i Pakraca. Sumnjiči ga se i za zlostavljanje 6 civila koji su preživjeli mučenje i zlostavljanje pripadnika pričuvnog sastava MUP-a kojima je Merčep zapovijedao.

30.11.2010 :: Priopćenje FPH

Priopćenje Fonda za humanitarno pravo povodom presude Stanku Vujanoviću za zločin počinjen u Vukovaru možete pročitati ovdje.

09.11.2010 :: Izvještaj o praćenju suđenja za rujan i listopad

Izvještaj o postupcima praćenim u rujnu i listopadu možete pročitati ovdje.

01.11.2010 :: Zločinac s Ovčare proglašen krivim za još jedan zločin

Stanko Vujanović, koji je ranije za zločin na Ovčari pravomoćno osuđen na 20 godina zatvora, pred Višim sudom u Beogradu proglašen je krivim i za ubojstvo četiriju i ranjavanje jedne osobe u kući obitelji Sever u Vukovaru u rujnu 1991. Više...

11.10.2010 :: Ukinuta osuđujuća presuda Iliji Jurišiću

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostupanjsku presudu kojom je Ilija Jurišić bio osuđen na 12 godina zatvora zbog napada na kolonu JNA u Tuzli u svibnju 1992. godine. Predmet je vraćen prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje.
Ukinut je i pritvor, u kojem se Ilija Jurišić nalazio od svibnja 2007.

05.10.2010 :: Izjava povodom otvaranja novog spomenika u Varivodama

Izjavu Documente, Centra za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek i Građanskog odbora za ljudska prava povodom otkrivanja novog spomenika žrtvama zločina počinjenog u Varivodama pogledajte ovdje.

28.09.2010 :: Uhićen Glavaš

U Drinovcima u BiH uhićen je Branimir Glavaš, nakon što je Sud BiH potvrdio presudu Vrhovnog suda RH kojom je osuđen na 8 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog u Osijeku 1991. godine.
Sud BiH prihvatio je visinu izrečene kazne, preuzeo je izvršenje presude te je Glavašu odredio pritvor.
Na rješenje o određivanju pritvora dozvoljena je žalba, kao i na presudu o potvrđivanju zatvorske kazne.
Presudu Suda BiH broj SU-10-431/10 od 20. rujna 2010. možete pogledati ovdje.
Više o predmetu pogledajte ovdje.

25.09.2010 :: Uhićen osuđenik za zločin u Lori

Miljenko Bajić, pravomoćno osuđen na kaznu zatvoru u trajanju od 6 godina zbog ratnog zločina počinjenog nad civilima u Vojno-istražnom centru "Lora" u Splitu, pronađen je u zaseoku Bajići, odakle potječe, u zaleđu Omiša, i priveden je u splitski zatvor. U bijegu se nalazio od 2004. godine. Više o predmetu... 

22.09.2010 :: Umirovljenom pukovniku HV 9 godina zatvora zbog likvidacije civilne osobe

Zatvorskom kaznom u trajanju od devet godina za ratni zločin počinjen protiv civilnog stanovništva, počinjenog u Dragišićima u prosincu 1991. likvidacijom Jovana Ergića, civila iz Gaćeleza, nepravomoćno je pred Županijskim sudom u Šibeniku osuđen Božidar Vukušić, umirovljeni pukovnik HV. Više...         

21.09.2010 :: Predsjednik Josipović donio odluku o oduzimanju činova

Predsjednik Republike Ivo Josipović odlukom od 9. rujna, objavljenom u Narodnim novinama 20. rujna, oduzeo je činove pravomoćno osuđenim umirovljenim časnicima.
Čin general bojnika zbog ratnih zločina oduzet je Branimiru Glavašu i Mirku Norcu-Kevi, a Vladimiru Zagorcu zbog zloupotrebe položaja i ovlasti. Zbog počinjenog ratnog zločina čin pukovnika oduzet je Tihomiru Oreškoviću, a zbog ubojstva čin bojnika Siniši Rimcu.
Ovom odlukom osobe kojima je oduzet čin gube pravo na predstavljanje u činu, pravo na nošenje vojne odore s pripadajućim oznakama te druga prava vezana za čin.

20.09.2010 :: Sireti smanjena kazna za zločin na Ovčari

Vijeće za ratne zločine Prizivnog suda u Beogradu smanjilo je sa 20 na 15 godina kaznu zatvora Damiru Sireti, osuđenom za ratni zločin na Ovčari.
Više o predmetu pročitajte ovdje.   

14.09.2010 :: Potvrđena presuda za zločin na Ovčari

Prizivni sud u Beogradu potvrdio je prvostupanjsku presudu Vijeća za ratne zločine Okružnog suda okrivljenima za zločin na Ovčari kod Vukovara u studenom 1991., kada je ubijeno 200 ratnih zarobljenika.
Više o predmetu pročitajte ovdje.

08.09.2010 :: Uhićenja u Šibeniku

Zbog sumnje da su 1992. godine u šibenskom vojnom zatvoru Kuline počinili kazneno djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika u Šibeniku su uhićena četvorica bivših pripadnika 73. bojne VP. Prema pisanju medija radi se o Željku Maglovu, Tvrtku Pašaliću, Miloradu Paiću i Damiru Boršiću.

08.09.2010 :: Izvještaj o suđenjima u srpnju i kolovozu

Izvještaj monitoring tima o praćenju suđenja za ratne zločine u RH u srpnju i kolovozu možete vidjelti ovdje.  

27.08.2010 :: U Srbiji financijska istraga protiv okrivljenih za ratne zločine

Tužilac za ratne zločine Republike Srbije naredio je financijsku istragu protiv 22 osobe okrivljene za ratne zločine na Ovčari i u Zvorniku.
Priopćenje Tužilaštva pogledajte ovdje.  

26.08.2010 :: Izručen iz Crne Gore

Crna Gora je izručila Hrvatskoj Milana Krivošića, uhićenog 05. lipnja 2010. na graničnom prijelazu između BiH i Crne Gore. Krivošića i još 14 osoba tereti se da su kao pripadnici srpskih paravojnih postrojbi 1991. na obali Une u Baćinu ubili najmanje 56 civila.

19.08.2010 :: Predsjednik Josipović oduzeo odlikovanja Glavašu

Predsjednik RH Ivo Josipović potpisao je odluku o oduzimanju odlikovanja Branimiru Glavašu, zbog presude za ratne zločine, a najavio je i kako će mu biti oduzet i čin general-bojnika.

13.08.2010 :: Podignuta optužnica za ratni zločin u Grubišnom polju

Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije podiglo je optužnicu protiv Veljka Marića (59) iz Grubišnog Polja za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u selu Rastovac na području općine Grubišno Polje (Republika Hrvatska), 1991.godine. Izjavu Tužilaštva pročitajte ovdje.

06.08.2010 :: Izjava povodom presude Vrhovnog suda Republike Hrvatske u predmetu protiv opt. B. Glavaša i ostalih za ratni zločin počinjen u Osijeku 1991. god.

Izjavu za javnost pripremili su Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, Documenta - centar za suočavanje s prošlošću i Građanski odbor za ljudska prava. Izjavu možete pogledati ovdje.

Sažeto o presudi VSRH u predmetu protiv opt. B. Glavaša i ostalih možete pogledati ovdje.

01.08.2010 :: Na Bajakovu uhićen optuženik za ratni zločin

Na graničnom prijelazu Bajakovo uhićen je Dragomir Ćasić, koji je optužen da je počinio ratni zločin nad hrvatskim ratnim zarobljenicima. Optužnicu ŽDO Bjelovar od 12. lipnja 1997. možete pogledati ovdje.

26.07.2010 :: Polugodišnji izvještaj o praćenju suđenja

Izvještaj monitoring tima o praćenju suđenja za ratne zločine za razdoblje siječanj/svibanj 2010. možete pogledati ovdje.

15.07.2010 :: U Šibeniku podignuta optužnica protiv jednog pripadnika HV-a

Prethodna Slijedeća

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku je podiglo optužnicu protiv B. V. (1955.) zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Stavlja mu se na teret da je 29. prosinca 1991. u Dragišićima, kao pripadnik 3. bojne 113. brigade HV-a iz puškomitraljeza ispalio rafal od dvadesetak metaka u civila J. E. (1932.) koji je od zadobivenih ozljeda na mjestu događaja preminuo.

15.07.2010 :: Za zločin u vukovarskoj bolnici 7 godina zatvora

Bogdanu Kuzmiću, kome se sudi u odsutnosti, Vijeće za ratne zločine Žipanijskog suda u Vukovaru izreklo je kaznu zatvora u trajanju od 7 godina zbog protupravnog zatvaranja trojice hrvatskih civila, kojima se potom izgubio svaki trag i do danas nisu pronađeni, u vukovarskoj bolnici neposredno nakon pada grada. Više...

13.07.2010 :: Norcu objedinjene kazne

Na Županijskom sudu u Rijeci Mirku Norcu objedinjene su kazne za zločine za koje je pravomoćno osuđen. Kazna zatvora od 12 godina (na koju je osuđen za zločine počinjene u Gospiću) i od 6 godina (za zločine u Medačkom džepu) objedinjene su pa mu je izrečena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od 15 godina. 

08.07.2010 :: Izvještaj o praćenju suđenja za svibanj i lipanj 2010.

Izvještaj o praćenju suđenja za ratne zločine u svibnju i lipnju 2010. možete pogledati ovdje.

29.06.2010 :: Presuda za zločin u Slunjskoj Selnici

Na Županijskom sudu u Karlovcu trojica optuženika, bivših pripadnika paravojske SAO Krajine, u odsutnosti su proglašeni krivima i osuđeni na kazne zatvora u trajanju od po 10 godina zbog likvidacije jednog civilnog stanovnika u Slunjskoj Selnici u svibnju 1992. Jedan optuženik oslobođen je optužbe. Više...

28.06.2010 :: Optužnica zbog ubojstva obitelji Rakić u Ličkom Osiku 1991.

Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije podiglo je optužnicu protiv bivših pripadnika MUP-a tzv. SAO Krajine Čede Budisavljevića, Mirka Malinovića, Milana Bogunovića i Bogdana Grujićića za ratni zločin protiv civilnog stanovništva - ubojstvo peteročlane obitelji Rakić u Ličkom Osiku u listopadu 1991. godine.
Priopćenje za javnost Tužilaštva za ratne zločine možete pročitati ovdje.

 

25.06.2010 :: Za zlostavljanje u zatvoru u Staroj Gradiški 5 godina zatvora

Na Višem sudu u Beogradu Milan Španović je zbog zlostavljanja hrvatskih civila u zatvoru u Staroj Gradiški nepravomoćno osuđen na pet godine zatvora. Više...

24.06.2010 :: Optuženi belomanastirski policajci tzv. Krajine

Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije podiglo je optužnicu protiv bivših specijalnih policajaca tzv. SAO Krajine Zorana Vukšića, Slobodana Strigića, Branka Hrnjaka i Velimira Bertića zbog ubojstva najmanje šest civila nesrpske nacionalnosti, protuzakonitih zatvaranja, zlostavljanja i drugih oblika nečovječnog postupanja na području Općine Beli Manastir u drugoj polovici 1991.
Priopćenje srbijanskog Tužilaštva za ratne zločine pročitajte ovdje.  

23.06.2010 :: U Beogradu trojica optuženika osuđena, jedan oslobođen

Zbog mučenja zarobljenog pripadnika MUP-a RH u Medaku 1991., dvojica pripadnika milicije tzv. SAO Krajine osuđena na po tri, jedan na dvije godine zatvora, dok je jedan optuženik oslobođen optužbe. Više...

09.06.2010 :: U Haagu izrečene osuđujuće presude za genocid u Srebrenici

Vijeće MKSJ je prvostupanjskom presudom proglasilo Vujadina Popovića i Ljubišu Bearu krivim za genocid počinjen u Srebrenici, te ih osudilo na doživotne kazne zatvora, a Dragu Nikolića na 35 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja genocida. Istom presudom, Ljubomir Borovčanin je osuđen na 17, Radivoje Miletić na 19, Milan Gvero na 5, te Vinko Pandurević na 13 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti.

19.05.2010 :: Istražni zahtjev zbog ubojstva troje Srba u Karlovcu 1991.

ŽDO u Zagrebu podnijelo je istražni zahtjev protiv bivšeg pripadnika ZNG Željka Gojaka zbog osnovane sumnje da je 5. listopada 1991. u Karlovcu zajedno sa više nepoznatih pripadnika ZNG lišio života Marka Roknića, njegovu sestru Dragicu Ninković i 14-ogodišnju kćerku Danijelu.
Informacije o predmetu Državnom odvjetništvu RH dostavilo je Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije.
Pročitajte priopćenje Tužilaštva.

15.05.2010 :: Osuđujuća presuda za zločin u logoru Morinj

Na Višem sudu u Podgorici šestorica pripadnika bivše JNA proglašena su krivima za ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika sa dubrovačkog područja počinjenog u logoru Morinj pokraj Kotora. Više...

12.05.2010 :: Kosturin i Vrban proglašeni krivima

Na Županijskom sudu u Sisku pripadnici hrvatskih postrojbi Ivica Kosturin i Damir Vrban proglašeni su krivima zbog usmrćenja Slavka Ivanjeka u rujnu 1991. u Letovaniću. Više...

12.05.2010 :: Uhićen Kapetan Dragan

Prema pisanju internetskih portala, australska je policija nakon 43 dana bijega uhitila Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao Kapetan Dragan, u Hrvatskoj optuženog za počinjenje ratnih zločina.

12.05.2010 :: Praćenje suđenja u ožujku i travnju

Izvještaj o praćenju suđenja u ožujku i travnju 2010. možete pročitati ovdje.

04.05.2010 :: U ponovljenom postupku kazna tri godine viša

Na Županijskom sudu u Karlovcu opt. Cekinović je u ponovljenom postupku osuđen na 4 godine zatvora. Više...

27.04.2010 :: Podaci o postupcima na MKSJ

Podatke o postupcima na MKSJ (ažurirano 16. ožujka 2010.) možete vidjeti ovdje. 

23.04.2010 :: Na sisačkom sudu objavljena osuđujuća presuda četvorici okrivljenika

Na Županijskom sudu u Sisku Pero Đermanović, Ljuban Bradarić, Dubravko Čavić i Ljubiša Čavić nepravomoćno su proglašeni krivima za zločin u selima Stubalj, Graboštani i Gornji i Donji Hrastovac. Više...

16.04.2010 :: Presuda za ubojstvo srpskih civila u Novskoj

Damir Vide Raguž nepravomoćno je osuđen na 20 godina zatvora, a Željko Škledar oslobođen optužbe za mučenje i ubijanje četvoro civila srpske nacionalnosti u Novskoj u studenom 1991. Više...

22.03.2010 :: Okrugli stol "Učinkovitije procesuiranje ratnih zločina te obeštećivanje preživjelih i obitelji žrtava - neophodne zakonske izmjene

Pozivamo Vas na Okrugli stol o učinkovitijem procesuiranju ratnih zločina te obeštećivanju preživjelih i obitelji žrtava - neophodne zakonske izmjene koji će se održati 31. ožujka 2010. godine u Hotelu International, Miramarska 24 s početkom u 11,00 sati.

Program možete pogledat ovdje.

17.03.2010 :: Izvještaj o praćenju suđenja za siječanj i veljaču

Izvještaj možete pročitati ovdje.

15.03.2010 :: Nedjeljko Janković proglašen krivim

Na Županijskom sudu u Zadru okr. Nedjeljko Janković proglašen je krivim i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 6 godina za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog u selima Ravnih Kotara. Više o predmetu pročitajte ovdje.

15.03.2010 :: Osuđujuća presuda za zločin u Banskom Kovačevcu

Pane Bulat i Rade Vranešević nepravomoćno su osuđeni na 15 odnosno na 12 godina zatvora za ratni zločin nad civilima. Odlučilo je to Vijeće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu. Šestero Hrvata (pet žena i jednog muškarca) ubili su u ožujku 1992. u Banskom Kovačevcu kod Karlovca. Više o predmetu pročitajte ovdje.

11.03.2010 :: VSRH umanjio kaznu Norcu te potvrdio oslobađajuću presudu Ademiju

Vrhovni sud RH je preinačio presudu prvostupanjskog suda kojom je Mirko Norac za zločin u Medačkom džepu osuđen na 7 godina zatvora. Kazna je smanjena na 6 godina. Potvrđena je oslobađajuća presuda u odnosu na Rahima Ademija.
Više o predmetu pročitajte ovdje.

18.02.2010 :: Čedo Jović proglašen krivim

Nakon provedenog ponovljenog postupka Vijeće za ratne zločine Županijskog suda u Osijeku ponovno je opt. Čedu Jovića proglasilo krivim i izreklo mu kaznu zatvora u trajanju od 5 godina. Više o postupku pročitajte ovdje.

26.01.2010 :: Hrastov pravomoćno osuđen na 7 godina zatvora

Vijeće VSRH je preinačilo drugostupanjsku presudu VSRH u dijelu o odluci o kazni. Okr. Mihajlo Hrastov pravomoćno je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 7 godina. Više o predmetu pročitajte ovdje.

25.01.2010 :: Praćenje suđenja u studenom i prosincu 2009.

Izvještaj o praćenju sudskih postupaka za ratne zločine u studenom i prosincu 2009. godine možete pogledati ovdje. 

29.12.2009 :: Bikiću za zločin u Lori 4 godine zatvora

Josipu Bikiću, ranije u odsutnosti osuđenom zbog zločina nad civilima u Lori na 6 godina zatvora, nakon provedenog obnovljenog postupka u njegovoj prisutnosti i priznanja krivnje, izrečena je kazna zatvora u trajanju od 4 godine. Više o suđenjima za zločin nad civilima u Lori pročitajte ovdje.

11.12.2009 :: Zaključci sa okruglog stola o naknadama štete

Nakon održane rasprave dana 08. prosinca 2009. godine, doneseni su slijedeći zaključci o naknadama šteta sudskim putem zbog usmrćenja bliske osobe u Hrvatskoj u razdoblju od 1991. do 1995. godine.

07.12.2009 :: Okrugli stol o naknadama šteta 08. prosinca 2009. g.

Tema okruglog stola je "Naknada šteta sudskim putem zbog usmrćenja bliske osobe u Hrvatskoj u razdoblju od 1991. do 1995. - problemi i perspektive" a govorit će se o različitim oblicima naknade štete sudskim putem zbog usmrćenja bliske osobe i implikacijama neosnovane primjene zakona o oprostu na parnične postupke za naknadu nematerijalne štete.

Program okruglog stola

19.11.2009 :: Okrugli stol o ustavnim promjenama 23. studenog 2009.

Svrha ovog okruglog stola je ukazati na izostanak mehanizma javne rasprave koja može imati utjecaj na izmjene Ustava Republike Hrvatske te pokretanje takve rasprave u odnosu na prijedloge izmjena ili dopuna Ustava Republike Hrvatske koju predlažu pojedine organizacije civilnoga društva i/ili građani/ke.

Poziv za okrugli stol
Program okruglog stola

13.11.2009 :: Španoviću tri godine i pet mjeseci

Milan Španović, '93. u odsutnosti osuđen na 20 godina zatvora, u obnovljenom je postupku osuđen na 3 godine i 5 mjeseci zatvora, upravo koliko je proveo u ekstradikcijskom pritvoru u UK te zatvoru i pritvoru u Sisku, stoga je odmah pušten na slobodu. Više ...

11.11.2009 :: Dvomjesečni izvještaj (rujan - listopad)

Izvještaj monitoring tima o praćenju sudskih postupaka za ratne zločine u rujnu i listopadu možete pogledati ovdje.

05.11.2009 :: Pročitajte presudu za zločin u Osijeku

Pisanu presudu Vijeća za ratne zločine Županijskog suda u Zagrebu optuženom Branimiru Glavašu i dr. za zločin u Osijeku pogledajte ovdje.

06.10.2009 :: Podignuta optužnica za zločin u Medaku

Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije podiglo je optužnicu protiv pet državljana Republike Srbije za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika počinjen u Medaku. Izjavu Tužilaštva pročitajte ovdje.

17.09.2009 :: Suđenje za zločin u zatvoru u Staroj Gradiški

Prenosimo najavu Službe za odnose sa javnošću Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije o početku suđenja Milanu Španoviću, za zločin nad hrvatskim civilima u zatvoru u Staroj Gradiški. Najavu pročitajte ovdje.

15.09.2009 :: Biljana Plavšić na prijevremenoj slobodi

Biljana Plavšić, bivša predsjednica Republike Srpske, nakon dvije trećine odslužene kazne, puštena je na slobodu. Ona je 2003. godine, nakon priznanja krivnje, osuđena je na 11 godina zatvora. Haškom sudu dobrovoljno se predala u siječnju 2001.

11.09.2009 :: Izvještaj o praćenju suđenja za ratne zločine za srpanj i kolovoz

Izvještaj monitoring tima o praćenjima suđenja za ratne zločine u srpnju i kolovozu možete pogledati ovdje.

02.09.2009 :: Za sada ništa od izručenja "kapetana Dragana"

Australski savezni sud usvojio je žalbu bivšeg zapovjednika srpskih paravojnih postrojbi Dragana Vasiljkovića na odluku o izručenju Hrvatskoj, koja ga traži zbog sumnje da je sudjelovao u ratnim zločinima. Očekuje se ulaganje žalbe na odluku o odbijanju izručenja.

:: Sudski postupci u Srbiji za zločine počinjene u Hrvatskoj

Informacije o postupcima koji se vode ili su se vodili na Okružnom sudu u Beogradu za zločine počinjene u Hrvatskoj pročitajte ovdje.

26.08.2009 :: Devet godina zatvora zbog ubojstva civila srpske nacionalnosti

Na Županijskom sudu u Sisku objavljena je presuda kojom je opt. Ivica Mirić proglašen krivim da je 1991. kao pripadnik pričuvnog sastava PU Sisak lišio života Mloša Ćalića, civila srpske nacionalnosti, te mu je izrečena kazna zatvora od 9 godina. Opširnije o predmetu...

19.08.2009 :: Španović izručen iz Engleske

Milan Španović, pravomoćno u odsutnosti osuđen na 20 godina zatvora zbog zločina na području Gline, izručen je Hrvatskoj.

28.07.2009 :: Predsjednik Mesić oduzeo odličja osuđenim zločincima

Predsjednik RH Stjepan Mesić oduzeo je odličja osuđenicima koji su u Domovinskom ratu počinili zločine na području Gospića (Tihomiru Oreškoviću, Mirku Norcu i Stjepanu Grandiću), u vojnom zatvoru u Lori (Tomislavu Duiću, Davoru Baniću, Anti Gudiću i Anđelku Botiću) te u Pakračkoj poljani (Siniši Rimcu).

20.07.2009 :: Presuda VSRH za zločin nad obitelji Olujić u Cerni

Na sjednici održanoj 25. ožujka 2009. Vijeće VSRH ublažilo je kazne zatvora koje je Županijski sud u Vukovaru izrekao Tomislavu Madiju, Zoranu Poštiću i Miji Starčeviću, a potvrdilo je presudu u odnosu na Maria Jurića i Davora Lazića. Više o predmetu pročitajte ovdje.

17.07.2009 :: Poziv za konferenciju za tisak

Pozivamo Vas na konferenciju za tisak posvećenu ustavnim tužbama zbog zločina nad civilima u Novskoj povodom nedavnog rješenja Ustavnog suda o odbacivanju tužbe Marice Šeatović, čiji je suprug ubijen u u studenom 1991. godine i odluke Ustavnog suda o odbijanju tužbe Petra Mileusnića, čije su supruga i kćer ubijene u prosincu 1991. godine.

Konferencija za tisak održat će se u Centru za ljudska prava, Kralja Držislava 6, u Zagrebu u petak 17. srpnja u 11.30.

Izjavu za javnost pročitajte ovdje

16.07.2009 :: Izvještaj o praćenju suđenja za svibanj i lipanj

Izvještaj monitoring tima o praćenju suđenja za ratne zločine u svibnju i lipnju pročitajte ovdje.

07.07.2009 :: Presuda za zločin u Popovcu

Na Županijskom sudu u Osijeku objavljena je nepravomoćna presuda kojem je okr. Stojan Pavlović osuđen na 3 godine zatvora, okr. Đuro Urukalo na 2 godine zatvora i okr. Branko Berberović na 1 godinu i 6 mjeseci zatvora za počinjenje kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ RH.

29.06.2009 :: Predstavljen polugodišnji izvještaj

U Centru za ljudska prava u Zagrebu je 29. lipnja održana konferencija za novinare na kojoj je predstavljen Izvještaj o praćenju suđenja za ratne zločine (siječanj/svibanj 09). Možete ga pročitati ovdje (PDF, 238 KB).

23.06.2009 :: Sireti za zločin na Ovčari 20 godina

Dana 23. lipnja 2009. godine Damir Sireta je u Beogradu nepravomoćno osuđen na 20 godina zatvora zbog strijeljanja zarobljenika na Ovčari u noći sa 20./21. studenog 1991. godine.

12.06.2009 :: Dušan Zinajić nepravomoćno osuđen na 4 godine zatvora

Na Županijskom sudu u Vukovaru objavljena je presuda kojom je Dušan Zinajić proglašen krivim i izrečena mu je kazna zatvora u trajanju od 4 godine. Više o predmetu pročitajte ovdje.

22.05.2009 :: Izvještaj o praćenju suđenja za ožujak i travanj

Izvještaj monitoring tima o praćenju suđenja za ratne zločine u ožujku i travnju pročitajte ovdje.

13.05.2009 :: Osuđujuća presuda u Šibeniku

Dana 07. svibnja optuženom Milanu Atliji izrečena je jedinstvena kazna zatvora od 14 godina, a optuženom Đorđu Jaramazu kazna zatvora u trajanju od 10 godina. Više o predmetu pročitajte ovdje.

12.05.2009 :: Otvoreno pismo hrvatskom saboru o reguliranju zastupničkog imuniteta

Više

12.05.2009 :: Potvrđena 20-godišnja kazna Gudelju

Vrhovni sud RH je potvrdio presudu Županijskog suda u Osijeku kojom je Antun Gudelj osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 20 godina. Više  o predmetu pročitajte ovdje.

11.05.2009 :: VSRH potvrdio prvostupanjske presude

VSRH je potvrdio presude županijskih sudova u predmetima zločina u Dalju II (opt. Denčić i dr.), zločina u Smoljancu (opt. Cvjetićanin) i zločina u Virovitici (opt. Iharoš i dr.). 

08.05.2009 :: Optuženici za zločin u Osijeku oglašeni krivima

Branimiru Glavašu izrečena je jedinstvena kazna zatvora u trajanju od 10 godina, Ivici Krnjaku kazna zatvora od 8 godina, Gordani Getoš Magdić 7 godina, a Dini Kontiću, Tihomiru Valentiću i Zdravku Dragiću u trajanju od po 5 godina. 

05.05.2009 :: Hrastov proglašen krivim za zločin na Koranskom mostu

Nakon provedene javne rasprave, Sudsko vijeće Vrhovnog suda RH je opt. Mihajla Hrastova proglasilo krivim i izreklo mu kaznu zatvora u trajanju od 8 godina. Više o predmetu  pročitajte ovdje.

08.04.2009 :: Opt. Čedi Joviću za zločin u Dalju 5 godina zatvora

Vijeće za ratne zločine Županijskog suda u Osijeku opt. Čedu Jovića nepravomoćno je oglasilo krivim te mu je izreklo kaznu zatvora u trajanju od 5 godina. Više o predmetu pročitajte ovdje. 

07.04.2009 :: Za zločin u Baranji okr. Petar Mamula proglašen krivim

Na Županijskom sudu u Osijeku okrivljenik je proglašen krivim te mu je izrečena kazna zatvora u trajanju od 4 godine i 10 mjeseci. Više o predmetu pogledajte ovdje. 

03.04.2009 :: Okrivljenom za zločin u Vrhovinama 6 godina zatvora

Na Županijskom sudu u Karlovcu okr. Nenadu Pejnoviću izrečena je kazna zatvora u trajanju od 6 godina. Više o predmetu pogledajte ovdje. 

25.03.2009 :: Presuda za zločin u Velikoj Kladuši

Nepravomoćnom presudom Županijskog suda u Rijeci opt. Zlatko Jušić oslobođen je optužbe, dok je opt. Ibrahim Jušić proglašen krivim te mu je izrečena kazna zatvora od 7 godina. Više o predmetu pročitajte ovdje.

24.03.2009 :: Godišnji izvještaj za 2008. godinu

Godišnji izvještaj monitorig tima o suđenjima za ratne zločine za 2008. godinu pogledajte ovdje

24.03.2009 :: Okrugli stol "SUĐENJA ZA RATNE ZLOČINE U HRVATSKOJ: KLJUČNI NALAZI, PLANOVI I PRIORITETI"

Povodom godišnjeg izvještaja o suđenjima za ratne zločine za 2008. godinu, organizirana je rasprava o ključnim nalazima i preporukama u odnosu na planove i prioritete koje u sklopu akcijskog plana reforme pravosuđa imaju pravosudne institucije, više ovdje

Program i lista sudionika
Uvodno izlaganje, Katarina Kruhonja
Uvodno izlaganje, Zoran Pusić

Praćenje suđenja za ratne zločine: Izvještaj za 2008. godinu

13.03.2009 :: Presuda za zločin u Marinom Selu

Na Županijekom sudu u Požegi šestorica optuženika proglašeni su krivima za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Više o predmetu pročitajte ovdje.

12.03.2009 :: Presuda za zločin na Ovčari

Trinaestoro optuženih proglašeno je krivima te su im izrečene kazene kazne zatvora u trajanju od 5 do 20 godina. Petorica su oslobođeni optužbe. Više o predmetu pročitajte ovdje.

10.03.2009 :: Izvještaj za siječanj i veljaču 2009. godine

Izvještaj monitoring tima o praćenju suđenja za ratne zločine u siječnju i veljači 2009. godine pogledajte ovdje.  

03.03.2009 :: Obustavljen postupak za 12 optuženih za zločin u Berku

Nakon prekvalifikacije djela u optužnici na kazneno djelo oružane pobune, 20. veljače 2009. primjenom Zakona o općem oprostu obustavljen je postupak u odnosu na 12 optuženika. Više o predmetu pročitajte ovdje.

12.02.2009 :: Konferencije za tisak povodom objavljivanja tajnih iskaza sa suđenja za ratne zločine u Osijeku i političkih pritisaka na pravosuđe

Više

06.02.2009 :: Presuda za zločin u Mikluševcima

Dana 05. veljače 2009. na Županijskom sudu u Vukovaru objavljena je presuda kojom su 12 optuženika oglašeni krivima, dok su dvojica oslobođena optužbe. Pročitajte više. 

02.02.2009 :: Obustavljen postupak protiv Milovana Ždrnje

U siječnju 2009. godine, nakon što je Županijsko državno odvjetništvo iz Vukovara odustalo od optužbe, obustavljen je postupak protiv Milovana Ždrnje. Više o predmetu pročitajte ovdje.

22.01.2009 :: Presuda opt. Slobodanu Raiču

Iako je u ponovljenom postupku proglašen krivim samo zbog protupravmog zarobljavanja, a ne i nečovječnog postupanja, opt. Slobodanu Raiču izrečena je ista kazna zatvora kao i u prvom postupku, u trajanju od 2 godine i 6 mjeseci.
Više o predmetu pogledajte ovdje.
 

16.01.2009 :: Obustavljen postupak protiv petorice optuženika za zločin u Mikluševcima

Nakon odustanka ŽDO-a iz Vukovara od optužbe u odnosu na Milana Bojanića, Jaroslava Mudrog, Nikolu Vlainića, Čedu Stankovića i Sašu Hudaka, obustavljen je postupak u odnosu na njih petoricu.
Više o suđenju pogledajte ovdje.

 

:: Povećane kazne počiniteljima zločina u Dalju

Vrhovni sud RH je povećao kazne zatvora optuženicima Simiću, Kikanoviću i Krstiniću, počiniteljima ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u Dalju.
Više o predmetu pogledajte ovdje.

22.12.2008 :: Zločin u Marinom Selu

Vijeće za ratne zločine Županijskog suda u Požegi ukinulo je pritvor II.-opt. Davoru Šimiću i III.-opt. Pavlu Vancašu. Više o predmetu

17.12.2008 :: Rade Miljević nepravomoćno osuđen na 12 godina zatvora

Nakon provedenog ponovljenog postupka na Županijskom sudu u Sisku Rade Miljević je 17. prosinca 2008. godine osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 12 godina zbog zločina počinjenog na brdu Pogledić kod Gline.
Više o predmetu pročitajte ovdje.
 

12.12.2008 :: Obustavljen postupak protiv Vlade Tepavca

Rješenjem od 04. prosinca 2008. godine, nakon što je ŽDO iz Vukovara prekvalificirao kazneno djelo na oružanu pobunu, primjenom Zakona o općem oprostu obustavljen je kazneni postupak koji se na Županijskom sudu u Vukovaru vodio protiv Vlade Tepavca radi kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.
Više o predmetu pročitajte ovdje.

05.12.2008 :: Preinačena presuda Stevanu Periću za zločin u Berku

VSRH je djelomično prihvatio žalbu Stevana Perića (presudom ŽS u Vukovaru osuđen na 4 godine za zločin u Berku) i osudio ga na 3 godine i 6 mjeseci zatvora.

Više o predmetu pogledajte ovdje.

26.11.2008 :: Objava presude u predmetu Zločin na Veleprometu II

Optuženi Žarko Leskovac oslobođen je optužbe, temeljem odredbe čl. 354. t. 3. ZKP-a, da bi počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ RH, više o predmetu

21.11.2008 :: Održana javna tribina ''Praćenje suđenja za ratne zločine u Hrvatskoj''

U Gradskoj knjižnici u Zadu održana je javna tribina pod nazivom ''Praćenje suđenja za ratne zločine u Hrvatskoj'', u organizaciji Documente, Građanskog odbora za ljudska prava i Centra za mir, nenasilje i ljudska prava-Osijek, više

18.11.2008 :: Osuđenik za zločin u Lori predao se vlastima

Josip Bikić, koji je bio u bijegu, pravomoćno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 6 godina za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, počinjenog 1992. u Vojno-istražnom centru "Lora" u Splitu,  predao se vlastima.

30.10.2008 :: Ponovno suđenje opt. Slobodanu Raiču

Vrhovni sud RH je ukinuo presudu Županijskog suda u Vukovaru kojom je opt. Raič osuđen na kaznu zatvora od 2 godine i 6 mjeseci i vratio predmet na ponovno suđenje. Ukinut je i pritvor protiv optuženika, više o predmetu

28.10.2008 :: Počelo suđenje za zločin u Marinom Selu

Pred Vijećem za ratne zločine Županijskog suda u Požegi u tijeku je kazneni postupak protiv Damira Kufnera, Davora Šimića, Pavla Vancaša, Tomice Poletto, Željka Tutića i Antuna Ivezića, optuženih za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ RH, više o predmetu

24.10.2008 :: Presuda u postupku za zločin u Novskoj

Na Županijskom sudu u Sisku I-opt. Branislav Mišćević osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 20 godina zbog počinjenja ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u Novskoj, a II.-opt. Željko Vrljanović oslobođen je optužbe.
Više o predmetu pročitajte ovdje
 

03.10.2008 :: Presuda u postupku za zločin u Korenici

Na Županijskom sudu u Rijeci opt. Šuput je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 4 godine, a opt. Panić na 3 godine i 6 mjeseci, zbog počinjenja ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika u Korenici.
Više o predmetu pročitajte ovdje

30.09.2008 :: Izvještaj o praćenju suđenja za ratne zločine siječanj-lipanj 08

Izvještaj o praćenju suđenja za ratne zločine siječanj-lipanj 2008. godine pogledajte ovdje, a Naglaske Izvještaja pogledajte ovdje.

29.09.2008 :: Konferencija povodom predstavljanja šestomjesečnog izvještaja

30.09.2008. godine održat će se konferencija za medije u Vukovaru u hotelu Lav u 12,00 sati povodom predstavljanja Izvještaja o praćenju suđenja za ratne zločine za razdoblje siječanj-lipanj 2008. godine.

19.09.2008 :: Svi optuženi za zločin u Osijeku brane se sa slobode

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu ukinulo je pritvor i preostaloj dvojici optuženika za ratne zločine u Osijeku - Ivici Krnjaku i Dini Kontiću.

19.09.2008 :: IX-optuženom za zločin u Lovasu određen pritvor

Na Okružnom sudu u Beogradu je Jovanu Dimitrijeviću, IX-opt. za zločin u Lovasu, koji se do sada branio sa slobode, određen pritvor zbog težine kaznenog djela. U obrazloženju je rečeno da mu je pritvor određen i zbog pokazane bezobzirnosti tijekom iznošenja obrane.

17.09.2008 :: Četvero optuženih za zločin u Osijeku pušteno iz pritvora

Ustavni sud RH ukinuo je rješenja VSRH i Žup. suda u Zagrebu kojima je protiv Gordane Getoš Magdić, Tihomira Valentića, Zdravka Dragića i Mirka Sivića produljen pritvor.

03.09.2008 :: Izjava povodom odgode suđenja za zločin u Osijeku

Izjavu Centra za mir - Osijek, Građanskog odbora za Ljudska prava i Documente pročitajte ovdje.

01.09.2008 :: Izjava povodom presude za zločin u Srebrenici

29.07.2008. na Sudu BiH izrečena je presuda za zločin u Srebrenici-Kravice. Izjavu Fonda za humanitarno pravo pogledajte ovdje.

19.08.2008 :: Rasprave u rujnu za Ovčaru i Lovas

15.-19.09.2008. ročišta na Specijalnom sudu u Beogradu za Zločin u Lovasu i Zločin na Ovčari. Detalje pročitajte ovdje.

01.02.2008 :: Predstavljamo Izvještaj o praćenju suđenja za 2007. godinu

Godišnji izvještaj o praćenju suđenja za 2007. godinu možete pogledati ovdje.

Praćenje suđenja za ratne zločine

Polugodišnji i godišnji izvještaji

 Izvještaj 2012.

Izvještaj za 2011.
Izvještaj za siječanj-svibanj 2011.

Izvještaj za 2010.
Izvještaj za siječanj-svibanj 2010.
Izvještaj za 2009.
Izvještaj za siječanj-svibanj 2009.
Izvještaj za 2008.
Izvjestaj za siječanj-lipanj 2008.
Izvještaj za 2007.
Izvještaj za 2006.
Izvještaj za 2005.
Kultura mira, specijalno izdanje
Suđenja za ratne zločine

Kvartalni izvještaji

Izvještaj siječanj - ožujak 2013.

Dodatak: Tablični prikaz praćenih postupaka

 Izvještaj svibanj - kolovoz 2012.
Dodatak: Tablični prikaz praćenih postupaka

Izvještaj siječanj - travanj 2012.
Dodatak: Tablični prikaz praćenih postupaka

Dvomjesečni izvještaji

siječanj - veljača 2012.
studeni - prosinac 2011.
rujan - listopad 2011.
srpanj - kolovoz 2011
.
svibanj - lipanj 2011.
ožujak - travanj 2011.
siječanj - veljača 2011.

Monitoring tim:

Veselinka Kastratović
Mladen Stojanović
Jelena Đokić Jović
Maja Kovačević Bošković
Marko Sjekavica
Milena Čalić Jelić
Miren Špek

Kontakt osoba

Mladen Stojanović

nepristrano i pravedno suđenje
obnavljajuća pravda
održivi mir


U suradnji sa
Documenta, Zagreb
Građ. odbor za ljudska prava, Zagreb

Fond za humanitarno pravo, Beograd
Istraživačko-dokument. centar Sarajevo

Projekt je potpomognut financijskim sredstvima Europske unije. Za sadržaj dokumenata na ovim stranicama isključivo je odgovoran Centar za mir, nenasilje i ljudska prava. Sadržaj dokumenata ni pod kojim okolnostima ne odražava stav Europske unije.


euzastava


Projekt sufinancira i:

Veleposlanstvo Kraljevine Nizozemske u Zagrebu

Veleposlanstvo Finske u Zagrebu

Embassy_of_Finland_logo

Veleposlanstvo Australije u Zagrebu

Ured OESS-a u Zagrebu

Poveznice:

Documenta-Centar za suočavanje s prošlošću, Zagreb

Građanski odbor za ljudska prava, Zagreb

Fond za humanitarno pravo, Beogarad

Istraživačko-dokumentacioni centar, Sarajevo

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju